Teatrul Naţional Bucureşti pregăteşte în 2014 şapte premiere

Teatrul Naţional Bucureşti (TNB) pregăteşte în 2014 şapte premiere, printre care „Furtuna” în regia lui Aleksandr Morfov şi montarea în premieră a unui text românesc, a declarat vineri directorul instituţiei, Ion Caramitru, în cadrul unei conferinţe de presă.

Astfel, la Sala Studio, se pregăteşte spectacolul „Hoţi”, ce va fi regizat de Radu Afrim după textul omonim al dramaturgului Dea Loher. De altfel, o primă reprezentaţie a spectacolului, ce are în distribuţie actori precum Marius Manole, Mihai Călin şi Medeea Marinescu, va avea loc sâmbătă.

Tot la Sala Studio este în pregătire şi piesa „Furtuna” de William Shakespeare, în regia artistului bulgar Aleksandr Morfov. Acest spectacol va avea, cel mai probabil, premiera în aprilie, a declarat Caramitru. În acelaşi spaţiu al TNB se pregăteşte şi premiera absolută a textului „Dumnezeu se îmbracă de la second hand” de Iulian Margu. Acest spectacol va fi, cel mai probabil, regizat de Ion Caramitru şi va fi prezentat publicului în septembrie.

La Sala „Pictură” a TNB este în pregătire spectacolul „Butoiul cu pulbere”, ce va fi regizat de Felix Alexa după textul omonim de Dejan Dukovski şi care va avea premiera, cel mai probabil, spre finalul primăverii acesteia. La Sala Atelier este în pregătire un spectacol după textul „Anonimul veneţian” de Giuseppe Berto. De asemenea, Caramitru a spus că teatrul este în negocieri cu Geanina Cărbunariu pentru realizarea spectacolului „Tigrul” şi cu regizorul Bobi Pricop, pentru montarea unui text în studiu.

Spaţiul Sălii Mici este destinat spectacolelor din programul 9G, dedicat noii generaţii de creatori, spectacole ce vor fi selectate în urma unui concurs şi care vor avea reprezentaţii cu titlu gratuit.

Caramitru a mai menţionat că lucrările de reabilitare la clădirea TNB sunt încheiate în proporţie de 70 la sută, excepţie făcând Sala Mare şi spaţiul care ar trebui să fie destinat reprezentaţiilor în aer liber. De asemenea, directorul Naţionalului a declarat că programul premierelor teatrului nu a fost elaborat până în prezent din lipsa unui buget stabilit clar din timp.

„Nu am ştiut pe ce bani stăm. Normal era ca în luna decembrie cel târziu să fi fost anunţat repertoriul, să fi putut negocia cu regizorii, pentru că cea mai mare problemă când primeşti banii atât de târziu este că nu mai ai regizori. Ei lucrează în avans. Am vorbit cu Purcărete… are contracte până în 2016 şi alţii la fel, deşi ar fi vrut să vină… pentru că nu am anunţat din timp”, a declarat Caramitru.

Obiectivul TNB este să prezinte anul acesta şapte premiere, dar, în final, rezultatele vor depinde şi de bugetul instituţiei, a adăugat el.

Referindu-se la tânăra generaţie de artişti, care se plâng că nu li se acordă roluri foarte importante de la debut, Caramitru a subliniat importanţa răbdării în profesia de actor. El şi-a amintit de perioada în care, tânăr actor fiind, a decis să plece de la Naţional şi să meargă la Teatrul Bulandra.

„La Bulandra, primele mele două roluri au fost fără nume. Am fost ‘Băiatul 2’ şi ‘Băiatul cu abonamentele’ în ‘Un tramvai numit Dorinţă’. (…) La al treilea rol am avut nume, în ‘Moartea lui Danton’, când am avut 13 replici. După acest experiment de doi ani şi ceva, am avut primul rol important. (…) Jucam cu oameni de la care furam seară de seară”, şi-a amintit directorul TNB.

El a adăugat că, în calitate de manager de teatru, are nevoie de „cel puţin 30 de actori tineri”, în condiţiile în care, după încheierea lucrărilor de reabilitare, Naţionalul va avea mai multe săli decât înainte. „Cât timp de şapte ani teatrele nu mai angajează pe nimeni – sunt tot atâtea şcoli de teatru câte centre universitare (…) -, s-a creat şi se va crea un fel de război între generaţii, de fapt, fără miză. Generaţia matură îi vrea aproape şi nu poate să îi aibă, ei cred că ăia nu îi vor aproape şi uită că nu se poate”, a mai spus Ion Caramitru. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata