Teheranul dublează prețul petrolului pentru a reduce fenomenul de contrabandă

Autoritățile din Iran au impus raționalizarea consumului de petrol și creșterea cu 50% a prețului pentru fiecare litru cumpărat, pentru a stopa costurile implicate de subvenționarea și de extinderea fenomenului de contrabandă cu petrol, relatează site-ul postului France 24.

Iranul furnizează cele mai mari subvenții pentru petrol, la nivel internațional, cu un preț per litru de doar 10.000 riali (mai puțin de standardul american de 9 cenți per litru). În urma măsurilor impuse de autorități, fiecare șofer care deține un card de carburant trebuie să plătească în prezent 15.000 riali (13 cenți americani) pentru fiecare litru de petrol, pentru primii 60 achiziționați în fiecare lună, urmând ca pentru fiecare litru adițional să plătească câte 30.000 de riali, conform informațiilor transmise de Compania pentru Distribuția Produselor Naționale Iraniene de Petrol.

Cardurile pentru carburant au fost introduse pentru prima dată în 2007, impuse pentru a reforma sistemul iranian de subvenții petroliere și pentru a reduce acțiunile de contrabandă cu acest combustibil.

Liderul Organizației iraniene pentru Buget și Planificare, Mohmmad Bagher Nobakht, a informat că veniturile provenite din scumpirea carburantului vor fi redistribuite celor peste 60 de milioane de iranieni cu o situație financiară dezavantajată, ca urmare a apelului transmis de președintele Hassan Rouhani ca „toate veniturile suplimentare din reformarea prețului pentru petrol trebuie plătite înapoi oamenilor”.

Prețurile foarte mici ale petrolului au condus la un consum sporit de carburant, cu o populație de 80 de milioane de persoane, ce consumă în medie 90 de milioane de litri de petrol în fiecare zi, și, totodată, la intensificarea fenomenului de contrabandă, cu un volum zilnic estimat la valoare ade 10-20 de milioane de litri, conform agenției locale de știri IRNA.

Sursa foto: romanialiberă.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata