Tenis: Ion Ţiriac – Cred că Halep poate să câştige un Grand Slam, dar nu ştiu dacă acum

Ion Ţiriac, fostul mare jucător şi antrenor de tenis, a opinat că Simona Halep poate câştiga un turneu de Grand Slam, dacă nu în acest an în viitorul apropiat, dar trebuie să se menţină cât mai aproape de linia de fund a terenului şi să lovească mingea cât mai rapid pentru a-şi surprinde adversarele cu un gabarit mai mare.

”Este Halep pregătită să câştige un Grand Slam, probabil că da, nu ştiu dacă acum, e poate prea devreme. Poate să câştige un Grand Slam, însă ar trebui să aibă pe lângă ea pe cineva care ştie mai mult tenis decât ea, asta e una, şi în al doilea rând să o aşeze în teren exact cum trebuie să stea, fără să-i fie frică sau fără să-şi schimbe poziţia în teren când situaţia devine grea”, a declarat Ţiriac, prezent la un parteneriat încheiat de Mercedes Benz România cu federaţiile de nataţie, tenis şi fundaţia olimpică.

Ţiriac a urmărit-o miercuri pentru prima oară pe Simona Halep, după semifinala pierdută la Roma de anul trecut.

”Ieri m-am uitat la Halep. Nu am mai văzut-o din mai când a jucat semifinală la Roma contra Serenei Williams. Halep a făcut un pas enorm înainte, se aşează mult mai bine în terenul de tenis. Adică geometria în cum se aşează acum îi permite să lovească mingea mult mai repede decât înainte. Iar mingea revine la adversară cu jumătate de secundă mai repede, pentru că stă mult aproape de linia de fund sau chiar înăuntru. Pentru această raţiune îşi pune în dificultate orice adversară. Agresiv este un cuvânt greu să-l cuantifici în tenis. Ce înseamnă agresivitate, înseamnă că dai mai tare? Nu e necesar, iar Halep nu este nici Serena Williams nici Venus Williams, nu e nici Șarapova. Atunci, ca să compenseze cei 20 cm care eventual îi au celelalte în plus, ea stă mai aproape, loveşte mingea mai repede şi poate să judece mai bine punctul. Dacă îşi menţine teritoriul, asta e vital, pentru că din când în când mai uită şi mai rămâne 1-2 m în spate şi imediat pierde punctul, e matematică treaba asta”, a subliniat Ţiriac.

Fostul preşedinte al COSR susţine că stilul Simonei nu are corespondent în tenis, din cauza vitezei actuale din jocul modern: ”Toate fetele, ca şi băieţii, de la un anumit nivel în sus au o tehnică perfectă. Cu cine se aseamănă la stil de joc? Cu nimeni. Tenisul ăsta în fiecare zi e mai repede, nu are nicio legătură cu tenisul Ţiriac/Năstase, nici măcar cu Becker/McEnroe, a devenit mult mai repede şi pentru această raţiune toată lumea trebuie să profite jucând acest tenis nou, care de fapt e un ping pong pe un teren mai mare”.

Simona Halep s-a calificat în semifinale la Indian Wells şi va juca vineri cu poloneza Agnieszka Radwanska. Halep va deveni luni numărul 5 mondial, cea mai bună clasare a unei românce în istoria clasamentului WTA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Grand SlamIon TiriacSimona Haleptenis
Comentarii (0)
Adaugă comentariu