Teodorovici: Acest Cod fiscal duce în 2016 la o creştere a consumului de 4,1% şi o creştere economică de peste 4%

Noul Cod fiscal va aduce în 2016 o creștere a consumului de 4,1%, o majorare a investițiilor de peste 6%, o inflație medie de 0,5% și o creștere economică de peste 4%, a declarat joi, în Camera Deputaților, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

„Acest Cod fiscal de astăzi duce în 2016 la o creștere a consumului de 4,1%, o majorare a investițiilor de peste 6% și o inflație medie de 0,5%, respectiv la o creștere economică de peste 4%, ceea ce înseamnă că PIB-ul României va fi anul viitor de aproximativ 743 miliarde de lei”, a menționat Teodorovici.

Potrivit acestuia, Codul fiscal a generat „discuții ample și dezbateri aprinse”. ‘Probabil că se putea mai mult, se putea mai bine. Ceea ce este însă important este că astăzi avem un proiect comun iar câștigul oricărei democrații este capacitatea de a construi împreună’, a mai spus ministrul Finanțelor.

Acesta a subliniat că relansarea creșterii economice, sporirea puterii de cumpărare a cetățenilor, stimularea mediului de afaceri, îmbunătățirea competitivității economiei românești și eliminarea discriminărilor generate de sistemul fiscal actual sunt obiective de interes național pentru „promovarea cărora Parlamentul României a votat astăzi acest Cod fiscal”.

Cererea de reexaminare a Codului fiscal, transmisă Parlamentului de către președintele Klaus Iohannis, a fost aprobată joi de plenul Camerei Deputaților cu 279 de voturi pentru, opt împotrivă și cinci abțineri. Comisia pentru buget-finanțe a Camerei Deputaților a aprobat miercuri cererea de reexaminare a Codului fiscal, cu amendamentele convenite de liderii partidelor parlamentare, dar și cu o serie de amendamente propuse de Ministerul de Finanțe.

Amendamentele aprobate în unanimitate prevăd reducerea TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 și la 19% de la 1 ianuarie 2017.

De asemenea, eliminarea taxei pe construcțiile speciale și a supraaccizei la carburanți se amână pentru 1 ianuarie 2017, în schimb rămâne în vigoare eliminarea taxei pe construcțiile speciale pentru investițiile în agricultură începând cu 1 ianuarie 2016.

În privința impozitului pe dividende, reducerea de la 16% la 5% va intra în vigoare tot de la 1 ianuarie 2017.

Comisia pentru buget, la propunerea secretarului de stat în Ministerul Finanțelor Dan Manolescu, a aprobat un amendament care vizează acordarea posibilității consiliilor locale de a majora impozitul pe clădiri și pe teren cu până la 500% pentru clădirile și terenurile situate în intravilan neîngrijite. Criteriile de încadrare a clădirilor în categoria clădirilor și terenurilor neîngrijite, precum și procedura de aplicare se adoptă prin hotărârea Consiliului local. Clădirile și terenurile încadrate la această categorie se stabilesc conform nomenclaturii stradale.

Cererea de reexaminare a proiectului Codului fiscal a fost adoptată marți de Senat iar Camera Deputaților este for decizional în acest caz. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata