Teodorovici (MFE): Pentru a lupta eficient împotriva fraudei şi a corupţiei este nevoie de reacţii imediate

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat marți la un seminar dedicat măsurilor de combatere a fraudei și corupției că pentru a lupta eficient împotriva celor două probleme este nevoie de reacții imediate și prompte.

„Încă de la înființarea sa, Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a avut și are ca abordare principală toleranță zero față de fraude și de oricare abatere de la bunele practici europene, de la cadrul legislativ sau de la regulamentele europene și a dezvoltat o viziune pragmatică în sensul adoptării unor măsuri administrative, instituționale și legislative pentru a preveni și a combate fraudele”, a spus Teodorovici.

El a precizat că lupta împotriva fraudei este un obiectiv cheie și în perioada de programare 2014-2020 și că este nevoie de un efort comun din partea tuturor factorilor relevanți pentru a implementa corect și cu succes programele operaționale în următoarea perioadă de programare, având la bază un sistem de management și control cât mai riguros.

„Trebuie să folosim fonduri europene pentru a investi în viitorul nostru, în creșterea economică a României și a Uniunii Europene, nu trebuie să utilizăm banii europeni doar de dragul de a face absorbție. Fenomenul corupției împiedică dezvoltarea economică, sacrifică investițiile pe termen lung pentru obținerea de rezultate imediate, împiedică companiile competitive să fie recompensate, crește în mod artificial costurile bunurilor și serviciilor”, a mai afirmat ministrul Fondurilor Europene.

El a reiterat că alocarea de fonduri din partea Uniunii Europene reprezintă o resursă importantă pentru dezvoltarea economică a României și un element de bază pentru sustenabilitatea bugetară.

„Pe de altă parte, să nu uităm că fiecare proiect atins de flagelul corupției este un proiect care nu își poate atinge obiectivele. România nu își permite să piardă oportunitatea de a se moderniza din cauza implementării eronate a acestor fonduri și de aceea prima prioritate strategică din agenda mea este identificarea continuă și implementarea rapidă a măsurilor necesare pentru prevenirea fraudelor”, a încheiat Teodorovici.

Acesta a participat, marți, la seminarul dedicat măsurilor de combatere a fraudei și corupției la nivelul fondurilor structurale și de investiții europene. Seminarul face parte din seria de evenimente similare organizate în statele membre ale UE.

Printre obiectivele seminarului se numără consolidarea gradului de conștientizare cu privire la cerințele legale referitoare la prevenirea fraudei și gestionarea riscurilor legate de fondurile ESI, prezentarea noilor orientări și instrumente dezvoltate de Comisia Europenă în acest domeniu, dezbaterea abordărilor referitoare la evaluarea și gestionarea riscurilor de fraudă și corupție și schimbul de informații privind practicile existente la nivel național.

La seminar participă, printre alții, Pascal Boijmans, șef de unitate la departamentul Politică Regională și Urbană din Comisia Europeană, Ben Elers, director program, de la secretariatul Transparency International, Walter Deffaa, director general al Direcției Generale pentru Politică Regională și Urbană din Comisia Europeană, și Giovanni Kessler, director general al Oficiului European de Luptă Antifraudă din cadrul Comisiei Europene.

În perioada 2014-2020, UE va investi 325 miliarde de euro în regiunile din Europa prin intermediul fondurilor structurale și de investiții europene, cu scopul de a promova creșterea economică, crearea de locuri de muncă, competitivitatea și reducerea decalajelor de dezvoltare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata