Teodorovici: România a făcut o mulţime de greşeli în punerea în aplicare a fondurilor UE, până în 2012

26

România a făcut o mulțime de greșeli în punerea în aplicare a fondurilor UE, până în 2012, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, joi, se arată într-un comunicat de presă.

‘România are o experiență diversificată în implementarea fondurilor UE. Până în 2012, România a făcut o mulțime de greșeli în punerea în aplicare a fondurilor UE. Începând cu luna mai 2012, actualul Guvern român a luat toate măsurile necesare pentru a recupera timpul pierdut. Am crescut în mod semnificativ rata de absorbție — de la 8,5% la sfârșitul lunii aprilie 2012, la aproximativ 37% în prezent. Obiectivul nostru este de a ajunge la rata de absorbție de 80% în decembrie 2015, la sfârșitul actualei perioade de programare și sunt convins că acest obiectiv este realist”, a spus Teodorovici.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a început joi o vizită oficială de trei zile în Croația, la invitația viceprim-ministrului, ministrului Dezvoltării Regionale și Fondurilor Europene din Croația, Branko Grcic.

În cadrul întâlnirii, viceprim-ministru Branko Grcic a prezentat progresele înregistrate de Croația în ultima perioadă.

‘Acest Guvern a făcut un salt uriaș înainte în utilizarea fondurilor UE, așa cum se poate observa în datele emise de fondurile naționale. În ultimii doi ani am contractat 581 milioane de euro și am atras 306 milioane de euro. În perioada anterioară, 2007 — 2011, suma contractată a fost de 247 milioane de euro, iar cea atrasă de 127 milioane de euro. Obiectivul nostru este de a înlocui finanțarea națională cu granturile, prin implementarea proiectelor la nivel național, regional și local, având o contribuție directă la consolidarea fiscală. Pentru a atinge acest obiectiv avem nevoie de experiența pozitivă din alte state membre ale UE, precum România’, a declarat oficialul croat.

Pentru perioada de programare 2014 — 2020, Croația are o alocare financiară de aproximativ 8,5 miliarde de euro. În aceeași perioadă, Romania beneficiază de fonduri europene în valoare de aproximativ 43 miliarde de euro, din care peste 22 miliarde de euro sunt alocate pentru politica de coeziune.

În timpul vizitei oficiale în Croația, ministrul Eugen Teodorovici a avut întâlniri bilaterale cu viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Regionale și Fondurilor Europene din Croația, Branko Grcic, respectiv cu ministrul Afacerilor Maritime, Transporturilor și Infrastructurii, Sinisa Hajdas Doncic. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News