Teodorovici: România va plăti un miliard de euro corecţii pentru cadrul financiar trecut

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat joi la Cluj că, după calculele actuale, România va fi nevoită să plătească, pentru cadrul financiar trecut, 2007-2014, corecții financiare de un miliarde de euro.

El a precizat că această sumă, dacă nu ar fi trebuit plătită, ar fi ridicat nivelul de absorbție a fondurilor europene cu procente bune.

„Corecțiile financiare pe actualul cadru financiar astăzi îl estimăm la un miliard de euro. Sunt corecții financiare venite pe sistemul special, pe achiziții publice, ca și subiect, în mare parte a lor. Adică este prețul pe prostie plătit de România pentru faptul că a pus în funcții cheie oameni, care, din păcate, nu trebuiau să fie acolo. Și mai ales în zona de achiziții publice”, a spus Teodorovici.

Ministrul a precizat că toate proiectele aprobate până în octombrie 2011 sunt supuse corecțiilor financiare.

„Până se închid, în 2015, unele vor purta la fiecare cerere de rambursare o corecție financiară. Unele — 10, 15, 25 la sută. Pentru că așa a spus Comisia în rapoartele sale de audit. Este o sumă foarte mare. Vă dați seama, dacă acest miliard de euro, dacă era deja și el pus de către Comisie pentru rambursare, nu aveam astăzi 53, eram undeva la 60 la sută (n.r. — grad de absorbție). Dar sunt costuri pe care România sper să le înțeleagă nu neapărat ca valoare ca bani, sunt și ei importanți, ci ca pe viitor să evite situații similare”, a explicat ministrul Fondurilor Europene.

Acesta a mai spus că își dorește foarte mult crearea unei comisii parlamentare, care să vegheze la aplicarea legii răspunderii ministeriale. Această comisie ar trebui, în viziunea lui Eugen Teodorovici, ca, pe domeniul aplicării fondurilor europene, să analizeze activitatea fiecărui ministru, din 2007 până în prezent, pentru a se vedea cine a luat sau nu măsurile necesare pentru a susține o mai mare absorbție a fondurilor europene.

„Anul acesta îmi doresc foarte mult să înființăm o comisie parlamentară, care să vegheze la aplicarea legii răspunderii ministeriale. Adică, când tragem linie în 2015 și vedem exact cât a cheltuit România și cât a rămas necheltuit — aceia sunt bani publici. Cineva trebuie să plătească. Luat fiecare ministru în parte pe zona de fonduri europene pe care a gestionat-o, din 2007 până în prezent, și văzut exact cine se face vinovat de acțiune sau de inacțiune. Pentru că în cazul României inacțiunea este extrem de dăunătoare. Îmi doresc (n.r. — această comisie) foarte mult, pentru ca pe viitor la aceste posturi să nu mai râvnească decât cei care au o pregătire în spate. Altfel nu vom schimba nimic”, a declarat ministrul.

Eugen Teodorovici a participat joi la Cluj la deschiderea Cluj Innovation Days, un eveniment organizat de Cluj IT Cluster, ajuns la a treia ediție. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata