Teodorovici spune că nu-şi doreşte ca programele operaţionale să fie aprobate în 2014

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a afirmat joi, într-o conferință de presă, la Alba Iulia, că nu-și dorește ca programele operaționale să fie aprobate în 2014, pentru că s-ar pierde un an la implementare.

„Programele operaționale sunt trimise la Comisia Europeană. Comisia a primit aceste documente, urmează să dea aprobarea acestora. Probabil că o să mai auziți în piață sau la aceleași voci neavizate faptul că programele operaționale nu se aprobă în 2014. Nici nu-mi doresc acest lucru. De ce? Pentru simplul fapt că acea regulă N plus 3, în cazul în care se aprobă programele operaționale în acest an, România poate pierde un an de zile la implementare. Adică, dacă ne aprobă comisia în noiembrie, să spunem, un program operațional, nu e niciun avantaj”, a declarat Teodorovici.

El își dorește mai degrabă ca un astfel de program să fie aprobat la începutul lunii ianuarie, pentru a avea la dispoziție trei ani de implementare a acelor fonduri.

„Sunt chestiuni tehnice, care, din păcate, sunt greu digerabile sau de înțeles pentru cei care se erijează în cunoscători ai acestor fonduri europene”, a afirmat Eugen Teodorovici.

Ministrul i-a criticat pe cei care au susținut că, de exemplu, România nu ar fi fost în stare să-și pregătească noul cadru financiar, neavând încheiat acordul de parteneriat.

„Aud tot felul de, în fine, aprecieri din partea multor, eu le spun analfabeți în ale fondurilor europene — știm foarte bine, este un domeniu care, la fel ca și fotbalul, este foarte, așa, interesant și ușor din punct de vedere de discutat — vizavi de faptul că România fie nu a fost în stare să-și pregătească noul cadru financiar, neavând acel acord de parteneriat și multe, multe alte astfel de situații”, a spus Teodorovici.

El a menționat că România a avut aprobat de Comisia Europeană acordul de parteneriat în august 2014, fiind al 11 stat care a primit aprobarea CE dintre 28 de state, iar până în prezent sunt doar 16 țări care au aprobate acordurile de parteneriat.

„Mulți mă acuzau că nu știu să scriu după dictare. (…). Să scrii după dictare într-o astfel de poziție și într-un astfel de loc, în care trebuie să lupți pentru România, pentru statul căruia îi aparții, este o eroare fatală. (…). Nu trebuie să scrii după dictare, trebuie să-ți ceri acolo ceea ce tu crezi că este mai bun pentru statul în care trăiești. Acest lucru s-a întâmplat. Chiar și cu aceste discuții, totuși, România a avut aprobare ca și al unsprezecelea stat la nivel european”, a declarat ministrul Fondurilor Europene.

Eugen Teodorovici a participat joi la inaugurarea noii stații de epurare a municipiului Alba Iulia, realizată cu bani europeni. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata