Teodorovici: Sunt Al Capone aşa cum domnul Cîţu e şeful FBI

Preşedintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, şi-a exprimat joi „profunda dezamăgire şi mâhnire” vizavi de faptul că ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, „nu ştie să citească un buget”.

În opinia sa, Florin Cîţu a susţinut „o tentativă de conferinţă de presă, în loc să prezinte o situaţie la zece zile de la preluarea mandatului”.

„M-aş fi aşteptat ca ceea ce discutăm astăzi să fie strâns legat de o situaţie pe care ministrul de Finanţe, domnul Vasile Cîţu, să o prezinte după primele zece zile de mandat. Din păcate, a fost o tentativă de conferinţă de presă. În primul rând, dacă ar fi să ne luăm după alegaţiile domnului Vasile Cîţu ar trebui să mă prezint în faţa dumneavoastră ca Eugen Teodorovici, alias Al Capone. Dar sunt Al Capone cum domnul Vasile Cîţu este şeful FBI. Dincolo de glumă, o discuţie serioasă pe situaţia economică a României ar trebui să aibă în vedere datele pe care Ministerul de Finanţe trebuie să le prezinte astăzi în mod public. Îmi exprim profunda dezamăgire şi mâhnire chiar vizavi de faptul că domnul Vasile Cîţu nu ştie să citească un buget şi mai ales felul în care dânsul a înţeles astăzi să se prezinte ca ministru de Finanţe. Îmi doresc ca până la primele discuţii oficiale cu partenerii noştri internaţionali, dânsul să dea dovadă de înţelepciune şi de înţelegere, în sensul că reprezintă interesele acestei ţări mai presus de orice”, a declarat Teodorovici, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PSD.

Potrivit acestuia, pe site-ul Ministerului de Finanţe poate fi găsită situaţia privind istoricul referitor la venituri şi cheltuieli.

„Domnul Vasile Cîţu a prezentat o situaţie, din slide-urile domniei sale, unde prezintă doar parţial sau trunchiat o execuţie când la 9 luni când la 10 luni. De pe site-ul MF era simplu să se fi luat o situaţie care prezintă foarte clar un istoric al modului în care veniturile şi cheltuielile au fost programate şi, desigur, cum a fost execuţia pe fiecare an în parte. De acolo vedem că întotdeauna veniturile programate şi raportat la partea de execuţie – a existat o diferenţă, ceea ce se traduce în deficit -, dar dacă luăm pe 2019 la prezenţă avem 21,7 miliarde de lei veniturile bugetare estimate, iar cheltuieli bugetare de 21 miliarde de lei, ceea ce arată foarte clar că nu există niciun fel de gaură în bugetul de stat”, a explicat fostul ministru de Finanţe.

El a mai spus că veniturile bugetare colectate de ANAF, în primele 10 luni ale anului 2019, sunt în sumă de 226,1 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o depăşire cu 12,2% indice nominal, iar creşterea ponderii acestora în PIB a fost de 0,6 puncte procentuale.

„De asemenea, creşterea veniturilor bugetare colectate este superioară indicelui de creştere economică prognozat la 5,5%. Au fost colectate venituri cu 24,6 miliarde de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018. Încasările din primele 10 luni ale anului 2019 sunt cu 4,6 miliarde de lei mai mari decât încasările din primele 11 luni ale anului 2018. Iar, raportat la programul de încasări, adică în sumă de 234,4 miliarde de lei, se înregistrează o nerealizare de 8,3 miliarde de lei. (…) 3,4 miliarde de lei la categoria rest venituri, din care 2,1 miliarde de lei sunt venituri din dividendele datorate de companiile de stat, sumă care cu siguranţă poate fi adusă la buget inclusiv prin grija domnului Vasile Cîţu faţă de companiile de stat care trebuie să vireze bugetului aceste dividende şi mai ales să se preocupe ca sumele care aparţin statului să nu fie ţinute în conturi la diferite bănci doar pentru a avea o dobândă”, a detaliat Teodorovici.

Potrivit acestuia, ministrul Finanţelor poate să aplice legea acolo unde contribuţiile nu au fost virate la bugetul de stat – 1,8 miliarde de lei, şi, de asemenea, poate recupera şi TVA în sumă de 2,1 miliarde de lei.

„Volumul total al veniturilor colectate din TVA în perioada 1 ianuarie 2019 – 4 noiembrie 2019, deci data de la care Guvernul Orban se află la guvernare, este de 52,8 miliarde de lei cu 10,2% mai mult decât în perioada similară a anului 2018. Deci este un plus de 5 miliarde de lei – probabil că de aici vine şi confuzia domnului Vasile Cîţu – vorbea ceva de 5 miliarde de lei lipsă. De asemenea, volumul sumelor rambursate din TVA, în perioada de referinţă 1 ianuarie 2019 – 4 noiembrie 2019, a fost de aproximativ 16 miliarde, faţă de 14,3 în 2018″, a menţionat fostul ministru.

În context, Eugen Teodorovici l-a ”somat” pe Florin Cîţu să spună care sunt partenerii internaţionali care l-au compătimit şi ce altceva le-a promis acestora, respectiv „prietenilor care trebuie să ne finanţeze”.

„Sper din toată inima să nu fie vorba despre disponibilizări, privatizări sau măsuri de austeritate. (…) Începând din 4 noiembrie, domnul Vasile Cîţu s-a împrumutat cu peste 2,5 miliarde de lei. Azi a avut o nouă emisiune în acest sens, urmează să obţinem date de la Ministerul Finanţelor. (…) A reuşit, prin ieşirea de astăzi, ca leul să fie la un minim istoric. (…) Dânsul deja a anunţat o rectificare negativă, neavând execuţia la 10 luni de zile. Îmi doresc foarte mult ca această rectificare, pe care dânsul o anticipează ca fiind negativă, să nu cuprindă măsuri de tăieri, de disponibilizări în sectorul bugetar, măsuri de austeritate. Avem semnale puternice că în cadrul ministerelor, în special cel de Finanţe, se lucrează la un pachet de măsuri inclusiv cu creşterea TVA, cu impozitarea dividendelor, cu disponibilizări în sectorul bugetar şi alte măsuri de austeritate. (…) Datele trebuiau să fie prezentate după ce execuţia exista în mod oficial, fie dânsul este Mafalda şi ne spune ce vede într-un glob de sticlă acolo, la nivelul Ministerului de Finanţe. Eu nu l-am avut, dar probabil l-a adus în cutia de carton”, a mai spus social-democratul.

Sursa: agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata