Terapie revoluţionară pentru copiii cu autism, brevetată la OSIM

33

Paul Cojocaru, un antrenor de arte marţiale care lucrează voluntar, de şase ani, cu copiii autişti, şi-a patentat programul fizic prin care micuţii pot fi recuperaţi. Tratamentul, bazat pe exerciţii fizice, cu efecte importante asupra psihicului, poate fi „exportat“ de acum părinţilor, dar şi altor voluntari din toată ţara, care vor să-i ajute pe micuţii cu autism, notează yahoonews.ro

O terapie creată la Constanţa, de un antrenor de arte marţiale care lucrează voluntar, poate revoluţiona recuperarea copiilor cu autism. Bazată pe trei concepte – Conştientizare, Concentrare, Coordonare, Terapia 3C aplică antrenamentul fizic pentru a repara deficienţele psihice şi motorii. Rezultatele muncii au fost atât de încurajatoare, încât antrenorul Paul Cojocaru a cerut patentarea terapiei la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM).

După 11 luni şi 4.200 lei daţi pe acte, Terapia 3C – Conştientizare Concentrare Coordonare a devenit zilele acestea marcă înregistrată. „Este prima terapie psihomotorie pentru persoane cu autism, inventată de un român şi înregistrată ca atare, la nivel mondial. Terapia 3C ajută copiii să devină conştienţi de propria corporalitate şi autonomi din punct de vedere psihomotor“, arată Cojocaru.

 

  • Nu erau surzi, erau autişti

Totul a început acum 6 ani, când Paul Cojocaru preda arte marţiale vietnameze, Qwan Ki Do, în grădiniţe din Constanţa. Aşa a observat că unii copii nu reacţionau deloc la niciun fel de stimuli, nu comunicau şi nu interacţionau cu nimeni. „Întâi am crezut că au probleme cu auzul. Apoi am aflat că suferă de autism. Am zis să încerc să îi ajut“, îşi aminteşte Paul.

Procedurile fizice au dat roade, iar progresele au fost surprinzătoare. Autismul era considerat pe atunci o boală fără ieşire. Ce se petrece, de fapt, în acest program este explicat în termeni comparativi.

„Eu am vrut să ajut trei copii, acum 6 ani. Şi uite ce a ieşit! Practic reintroducem un nou «soft» şi recreem automatismele de bază. Pe această structură construim un comportament autonom.Am lucrat cu peste 150 de copii în acest timp. Alte câteva sute lucrează în ţară, în centre de recuperare sau în familii. Se lucrează şi peste hotare, dar doar în familii. Reacţiile sunt numai pozitive. Nu există nici măcar un copil care să nu fi făcut progrese importante în direcţia recuperării psihomotorii“, relatează Paul Cojocaru.

Datorită antrenamentului fizic sunt reparate deficienţe psihice şi motrice ale micuţilor. Acum sunt în jur de 15 copii care vin la antrenamentele pe care antrenorul de arte marţiale şi echipa sa le oferă gratuit la Şcoala nr. 28 „Dan Barbilian“ din Constanţa. „Copiii pot fi recuperaţi şi integraţi. Recuperaţi, nu vindecaţi“, precizează creatorul terapiei 3C.

Cel mai impresionant exemplu este cel al lui Andrei, un băieţel de 12 ani, care nu reuşea să-şi coordoneze membrele. După 6 luni, progresele au fost evidente. Într-una din zile, văzând că un alt copil nu avea persoana de sprijin şi nu reuşea să facă exerciţiile, Andrei a mers din proprie iniţiativă la el şi l-a ajutat să-şi mişte mâinile, pentru a-şi îndeplini sarcina din exerciţiu. „A fost un moment fantastic. Să te recuperezi în aşa fel încât să conştientizezi şi nevoia altuia… Este incredibil!“, povesteşte Paul.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News