Terenurile, soluţia de redresare a imobiliarului în 2010

Crearea de societati civile prin asocierea proprietarului de teren cu un constructor, un arhitect si, eventual, un jurist este solutia cea mai eficienta pentru ca segmentul imobiliar sa se dezvolte si in viitor, a precizat miercuri (18 noiembrie 2009) Gheorghe Piperea, reprezentantul societatii de avocatura “Piperea si Asociatii”, la o conferinta de specialitate.

“Parteneriatul intre cei care poseda terenurile si constructori este solutia iesirii din criza. Legea asociatiilor de proprietari, a societatilor civile, exista din 1973 si a fost fructificata pentru construirea multor imobile de referinta pentru arhitectura si calitatea locuirii, in special in Bucuresti. O societate civila este un contract intre parti, iar bunul care reiese este detinut in indiviziune. Mai mult, societatea civila este instrumentul care ofera cea mai buna transparenta intre parteneri”, a apreciat Gheorghe Piperea.

În contextul economic actual, terenurile pot deveni, in lipsa parteneriatelor, proprietati cu valoare negative, care sa nu produca nimic, dar pentru care se plateste impozit, cred specialistii din sectorul imobiliar prezenti la conferinta “Case la pret accesibil. Case eficiente energetic”.

Parteneriatele public-private (PPP) sunt agreate ca solutie de dezvoltare a necesarului de spatii de locuire, pentru segmentul de populatie cu venituri medii si submedii, si de reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei. Acestia sunt dispusi sa puna la dispozitia dezvoltatorilor si constructorilor o serie de proiecte existente, care trebuie doar adaptate terenului.

“Asociatiile de proprietari pot realiza unitati locative de calitate pe baza proiectelor, aceste parteneriate fiind cele mai bune solutii in situatia când creditarea este un impediment major pe segmentul imobiliar.
Pretul terenului pentru locuinta ar trebui limitat, pentru a nu deveni obiect de specula. Nu e vorba de vechile mercuriale, dar terenul trebuie sa aiba un pret limita si, eventual, restul sa fie subventionat de stat, in cadrul acestor parteneriate”, a precizat Cristian Stamatiade, director in MDRL.

Cu toate ace stea, constructorii nu se vor “inghesui” sa intre in parteneriate cu statul atâta timp cât regimul terenurilor nu este reglementat. Asigurarea titlului de proprietate a terenului este elementul esential care pune in pericol realizarea de PPP, dezvoltatorii fiind deja dezamagiti de proiecte gen ,,Esplanada”.
Astfel, cheia pentru redresarea sectorului imobiliar in 2010 este utilizarea optima a terenurilor, proprietarii si dezvoltatorii fiind sfatuiti de specialistii financiari sa apeleze cât mai mult la pietele de capital.

Citește și
1 Comentariu
  1. dorin spune

    Legea asociatiilor de proprietari este incompleta. Tocmai am fost desfintati ca asociatie de proprietari din cartier rezidential. Mai aveti mult de muncit la aceste legi ca sa devenim si noi o tara europena, nu doar pe hartie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata