Termenul pentru comentarii cu privire la viitorul PAC expiră pe 3 iunie

18

Cetăţenii din Uniunea Europeană mai pot posta comentarii pe site-ul Comisiei Europene cu privire la viitorul Politicii Agricole Comune până pe data de 3 iunie 2010, a anunţat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Lansată la 12 aprilie 2010, de comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, dezbaterea urmăreşte implicarea unui număr cât mai mare de cetăţeni şi reprezentanţi ai societăţii civile, chemaţi să răspundă la patru întrebări fundamentale, respectiv „De ce avem nevoie de o politică agricolă comună?”, „Ce aşteaptă cetăţenii de la agricultură?”, „De ce este necesară o nouă reformă a PAC?” şi „Ce instrumente sunt necesare pentru politica agricolă comună de mâine?”.

Evaluarea comentariilor publicului se va finaliza printr-un raport, care va fi prezentat în conferinţa de la Bruxelles, din perioada 19 – 20 iulie 2010.

Comisia Europeană va face public proiectul său privind viitoarea Politică Agricolă Comună, în noiembrie a.c., ţinând cont de contribuţiile celor implicaţi în procesul de consultare.

Potrivit MADR, din partea României, au fost postate pe site-ul Comisiei nouă comentarii, până la data de 27 mai. Statele cu cele mai numeroase contribuţii sunt Germania (452), Polonia (312) şi Franţa (285).

Proiectul privind posibila configuraţie a Politicii Agricole Comune după 2013, din perspectiva României, elaborat de MADR, susţine menţinerea unui buget adecvat care să asigure un nivel de trai decent fermierilor, menţinerea specificaţiilor zonelor rurale, a modelului european de agricultură şi a tradiţiilor locale şi menţinerea finanţării din bugetul comunitar şi naţional, cu finanţarea proiectelor majore preponderent din bugetul comunitar”, a subliniat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Mihail Dumitru.

De asemenea, ministrul a solicitat, în diverse ocazii, implicarea cetăţenilor şi a organizaţiilor civice româneşti în procesul de consultare publică de la nivel european. În acest sens, MADR a consultat şi organizaţiile profesionale ale fermierilor cu privire la proiectul propus de România pentru viitoarea PAC.

Procesul de dezbatere publică a fost promovat intens de comisarul european Dacian Cioloş, atât cu prilejul vizitelor în România, cât şi în mass-media, prin interviuri şi declaraţii.

MADR a creat un link, pe pagina sa de web către site-ul Comisiei Europene, pentru a facilita accesul cetăţenilor români la procesul de consultare.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News