„Tezele din septembrie”: Să îi construim lui Boc 5 programul de guvernare

Romania nu mai are timp sa „o scalde” in reforme pe hartie si trebuie „sa rupa pisica”, afirma reprezentantii mediului de afaceri. Guvernul „Boc reloaded” trebuie sa dea afara bugetarii care pierd vremea, sa opreasca robinetul banilor pentru clientii de partid si sa ii faca pe romani sa nu mai regrete ca arunca banii pe fereastra cand isi platesc impozitele la stat.

„Statul a ajuns la fundul sacului”, dovada ca a taiat mai toate investitiile si alearga cu disperare dupa bani de imprumut, scrie Dailybusiness.ro.

Oamenii de afaceri spun ca statul poate sa faca rost de bani prin vanzarea de actiuni la unele companii. In prim plan se afla pachetele de actiuni de la Romtelecom, Petrom, Fondul Proprietatea, Tarom, Posta Romana, CFR etc. „Vreau sa vad licitatii publice sau IPO-uri la bursa, vreau sa vad Guvernul implicat activ in piata de capital”, a spus omul de afaceri Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Executivul trebuie sa ia masuri pentru a evita sa mai puna oamenii pe drumuri, sa stea la cozi pentru a plati taxe si impozite”, spune consultantul fiscal Bogdan Baltazar.
„Este umilitor. Astfel de decizii nu fac altceva decat sa reduca gradul de colectare, sa ii determine pe romani sa nu isi mai plateasca taxele. Trebuie ca firmele si populatia sa completeze cat mai putine declaratii, sa aiba posibilitatea de a plati online sau prin virament”, a mai spus expertul.

Oamenii de afaceri mai cer noului Guvern sa se hotarasca rapid asupra modificarilor Codului Fiscal pentru 2011. „Mediul de afaceri vrea sa afle, in primul rand, ce taxe si impozite are de platit in 2011”, afirma analistul economic Razvan Orasanu.

Pe de alta parte, Guvernul trebuie sa rezolve urgent problema disponibilizarilor. A promis FMI-ului 73.000 de disponibilizari pana la finele anului. I-a pacalit pe experti, disponibilizand in fals posturile neocupate. Acum insa trebuie sa se tina de cuvant, pentru ca FMI a amenintat cu suspendarea acordului, daca nu se fac reforme. Iar acest lucru ar insemna un adevarat dezastru.

Asa ca, de voie, de nevoie, Boc va trebui sa treaca la disponibilizari. Important este sa anunte angajatii din timp si celor care vor pleca sa le ofere cursuri de reconversie profesionala. ”Cine mai are chef de munca, cat timp traieste in incertitudine si nu stie daca va fi sau nu dat afara? Problema disponibilizarilor trebuie rezolvata rapid si transparent”, spune analistul Cristian Dinulescu.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata