Tiberiu Niţu: Trimiterea dosarului Revoluţiei la parchetul militar nu presupune o fractură în efectuarea urmăririi penale

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a precizat, joi, că trimiterea dosarului Revoluţiei la parchetul militar nu afectează urmărirea penală.

El a explicat că, potrivit modificărilor din noul Cod de procedură penală, cauza va fi trimisă parchetului militar deoarece sunt cercetaţi atât militari, cât şi civil, iar în această situaţie competenţa aparţine procurorilor militari.

Despre respectarea calendarului stabilit în acest dosar în urma unei decizii a CEDO, şeful Ministerului Public a susţinut că
acesta nu va fi schimbat.

„Cu siguranţă poate fi respectat, pentru că trimiterea cauzei de la parchetul civil la parchetul militar presupune o continuitate, şi nu o fractură în ceea ce priveşte efectuarea urmăririi penale”, a afirmat Niţu.

El a mai precizat că actualele prevederi nu sunt în contradicţie cu o decizie anterioară a Curţii Constituţionale a României, care prevedea că, atunci când sunt militari şi civili într-un dosar, să fie judecaţi şi anchetaţi de o instanţă civilă şi, respectiv, de un parchet civil.

„Momentan nu se bat cap în cap. Practica CEDO a statuat că persoanele civile trebuie judecate de instanţe civile. Nu a avut în vedere cine efectuează urmărirea penală. Acesta este principiul de la care trebuie să plecăm. Codul de procedură penală reglementează faptul că în situaţia urmăririi penale, nu a judecăţii, ancheta o efectuează procurorii militari. La finalul anchetei, procurorii militari, dacă consideră că soluţia este de trimitere în judecată, vor sesiza instanţa civilă, dar urmărirea penală o face procurorul militar şi această soluţie nu presupune o fractură, o rupere a urmăririi penale „, a mai explicat procurorul general. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

dosarul revolutieiTiberiu Nitu
Comentarii (0)
Adaugă comentariu