Tiberiu Urdăreanu şi Gheorghe Nichita, reţinuţi pentru dare, respectiv luare de mită

Direcția Națională Anticorupție informează că procurorii DNA i-au reținut joi seara pe Tiberiu Urdăreanu, președinte al grupului de firme UTI, pentru dare de mită, și pe Gheorghe Nichita, primar al municipiului Iași, pentru luare de mită, urmând a fi prezentați vineri Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În dosar, procurorii au dispus măsura controlului judiciar pe cauțiune pentru 60 de zile față de Iulius Gabriel Mardarasevici, director SC Information Business Consulting SRL (IBC) pentru dare de mită.

„Mardarasevici va depune o cauțiune în valoare de 50.000 lei, care va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziția DNA, sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita aceleiași sumei de 50.000 lei, în favoarea DNA”, se arată într-un comunicat postat joi seara pe site-ul instituției.

De asemenea, DNA a dispus controlul judiciar pentru 60 de zile față de Mihail Tănăsescu, vicepreședinte al grupului de firme UTI, pentru dare de mită.

„În august 2013, în contextul implementării proiectului ‘Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași’, care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, în calitate de primar, a pretins și primit de la ceilalți inculpați mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI — IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții”, precizează DNA.

Procurorii susțin că acest lucru a avut la bază o înțelegere anterioară între Nichita, Mardarasevici și Urdăreanu, aceștia din urmă efectuând, cu sprijinul lui Tănăsescu și a unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor ce urmau a fi dați cu titlu de mită.

„Demersurile au constat și în elaborarea și, ulterior, decontarea unor facturi pentru situații de lucrări conținând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iași”, au reținut anchetatorii.

DNA menționează că, până în prezent, Nichita a primit: o parte din suma totală de 10% din valoarea contractului atribuit; beneficii constând în reduceri de 30-40% (în total circa 15.100 lei) din prețurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din București, în perioada 2013-2015; plata, în 2014, a unor servicii de cazare la o vizită în China, efectuată de acesta, alți angajați ai primăriei, precum și oameni de afaceri, între care și Mardarasevici; beneficii constând în achiziționarea unor echipamente electronice în perioada ianuarie-februarie 2014, evaluate la circa 20.000 lei.

„Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat că suma de 6,9 milioane lei, reprezentând 10% din valoarea contractului de lucrări, urma a fi remisă în raport cu cota de participare a asociaților UTI și IBC la contract, adică 80% reprezenta ‘contribuția’ UTI, iar 20% reprezenta ‘contribuția’ IBC la banii colectați cu titlu de mită pentru Nichita, parte din aceasta fiind colectată deja în contul IBC”, au constatat procurorii.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

După reținere, Tiberiu Urdăreanu a spus presei că nu comentează acuzațiile, în timp ce Gheorghe Nichita a afirmat că este nevinovat și că nu a primit nimic.

Cei doi au fost scoși din sediul DNA și duși în arestul Poliției Capitalei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata