Ţigările de contrabandă deţin încă o pondere pe piaţă de 33,9%

Ţigările de contrabandă deţineau pe piaţa românească o pondere de 33,9 la sută în luna martie 2010, informează un studiu comandat de British American Tobacco şi Japan Tobacco International, care estimează la un miliard de euro pierderile la bugetul de stat în 2010.

Ponderea pe piaţa românească a ţigărilor de contrabandă a scăzut la 33,9 la sută în luna martie, fiind cu 2,3 la sută mai mică faţă de începutul anului, se arată în studiul menţionat. La începutul primului trimestru al anului 2010, produsele de contrabandă ajungeau să deţină 36,2 la sută din piaţă, devenind astfel cel mai important jucător.

Scăderea este determinată în cea mai mare măsură de iniţiativele aplicate de autorităţi pentru stoparea contrabandei, o importanţă semnificativă având-o propunerea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi ordinul Ministerului Finanţelor Publice nr. 202/2010, prin care se interzice vânzarea de ţigarete în duty free-uri, consideră autorii studiului, care a acoperit toate regiunile ţării şi a inclus interviuri cu aproape 2500 de respondenţi.

Potrivit estimărilor celor doi producători, bugetul de stat ar putea înregistra pierderi de 1 miliard de euro din cauza contrabandei de ţigări doar în anul 2010.
‘Faptul că piaţa ţigărilor de contrabandă a scăzut reprezintă un semnal pozitiv.
Din estimările noastre, cele două procente pot fi convertite într-o sumă echivalentă cu aproximativ 20 milioane de euro, care intră la bugetul de stat’, a declarat Adrian Popa, Head of Corporate & Regulatory Affairs South East Europe British American Tobacco.

Cea mai mare pondere o are contrabanda cu ţigări în nord-estul României, care este ‘singura regiune care înregistrează o creştere pronunţată a comerţului ilicit în perioada analizată (primul trimestru al anului în curs), de la 52,8 la sută la 59,5 la sută, cauzată, în principal, de ţigaretele provenite ilegal din Republica Moldova.
Pe de altă parte, cea mai mare descreştere a acţiunilor de contrabandă, de 5,3 la sută, s-a înregistrat în partea de sud-est a ţării.

În vest, vânzările ţigaretelor de contrabandă cumpărate din duty free-uri au avut o scădere încurajatoare, de 6,4 la sută’, se arată în studiul dat duminică publicităţii.
Vânzătorii ambulanţi reprezintă cea mai importantă sursă de achiziţionare a produselor ilegale, 43 la sută din piaţă, fiind urmaţi de pieţe şi magazinele mici de cartier.
Republica Moldova este lider între zonele de provenienţă a produselor de contrabandă, ponderea sa crescând în martie cu 6,1 la sută, urmată de duty free-uri şi de Ucraina.

Procentul ţigărilor de contrabandă provenite din duty-free-uri a scăzut de la 27,4 la sută la 25 la sută, o consecinţă directă a Ordinului Ministerului Finanţelor de interzicere a comercializării ţigărilor şi băuturilor alcoolice în magazinele duty-free, precum şi obligativitatea lichidării stocurilor de ţigarete şi băuturi distilate de către comercianţi, în 45 de zile de la data intrării în vigoare a prevederilor acestui ordin (9 februarie a.c.).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata