Timiş: „Zilele dovleacului” de la Kikinda, promovate în întreg Banatul

Cea de-a 29-a ediție a „Zilelor dovleacului” de la Kikinda (Serbia) îi așteaptă pe toți bănățenii să participe la marea sărbătoare din miezul toamnei, care va avea loc de vineri până luni, 13 octombrie, cu muzici, fanfare, concursuri, parade populare și întreceri sportive, cel mai așteptat moment fiind cel al cântăririi dovleacului, când cel mai mare bostan va urca pe podium, alături de proprietar.

Recordul absolut este deținut de un dovleac de 288 de kilograme, cântărit în urmă cu doi ani.

‘În fiecare an, la mijlocul lunii octombrie, Kikinda devine pentru câteva zile centrul Europei și toate acestea datorită unei mici, dar puțin mai grasă plantă numită dovleac. Totul a început cu mult timp în urmă, când pentru a descrie cât de ‘plată’ este regiunea Kikinda, oamenii aveau o vorbă: ‘Te urci pe dovleac și vezi întreaga Kekendă’, fapt pentru care, în perioada evenimentului ‘Zilele dovleacului’ localnicii, și nu numai, concurau pentru alegerea celui mai lung și celui mai dur dovleac’, spune Slavomir Gvozdenovici, președintele Uniunii Sârbilor din România.

El a relatat presei că sâmbătă are loc sărbătoarea oficială. Încă din zorile zilei începe concursul de pregătire a celor mai diversificate mâncăruri pe bază de dovleac. Apoi urmează ceva specific când e vorba de voivodeni — micul dejun tradițional bănățean, unde cel mai important loc îl ocupă dovleacul.

Micul dejun bănățean este de fapt o competiție între femeile din zonă pentru pregătirea acestuia în mod tradițional.

‘Zilele dovleacului’ — spune Gvozdenovici—, reprezintă, în fapt, legătura dintre trecut și tradiție, dar și viitor. ‘Jocurile și concursurile cu dovleacul, cum ar fi alergatul cu bostanul în mână, concursul de mâncat semințe și plăcinte de dovleac pentru copii din școlile generale, la fel și realizarea de măști.

Pentru ceilalți, care au un suflu sportiv mai redus, urmează realizarea măștilor, unde copiii sunt motivați în mod deosebit, căci lucrează cu materiale care de obicei nu le folosesc la orele de lucru manual: dovleac, porumb, fasole, floarea soarelui, morcov, ardei, măr, diferite frunze.

Doar cu puțină imaginație se pot realiza diferite forme vesele din roadele toamnei, care cel mai adesea se aseamănă cu cele de clovn.

După realizarea lor, trupa veselă reprezentată de tinerii din Kikinda și oaspeții lor din grădinițele comunelor vecine, se prezintă înt-un program de carnaval organizat în centrul orașului îmbrăcați în haine realizate din păpușoiul de porumb, saci de cânepă și din rodurile toamnei, toate acestea fiind însoțite de cântece și recitare’, spune scriitorul sârb.

Seara, un juriu de specialitate măsoară al cui dovleac este mai mare și mai greu. Până acum campionul absolut a deținut un dovleac de 266 cm, iar cel mai greu dovleac cântărit până acum în Kikinda a măsurat aproximativ 288,3 kg. Pentru a se putea obține astfel de roade este nevoie de multă dăruire, căldură, destule îngrășăminte și apă.

La Muzeul Popular, în fiecare an se organizează și o expoziție de pictură naivă, precum și lucrări artistice și literare ale elevilor din școlile generale și licee. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata