Timișoara este cel de-al treilea oraș care va găzdui etapele regionale ale competiției de robotică „BRD FIRST Tech Challenge Romania”

După Cluj și Iași, unde au avut loc primele etape regionale de robotică ale competiției „BRD FIRST Tech Challenge Romania” orașul Timișoara se pregătește pentru a găzdui cea mai mare competiție de robotică pentru licee din România, adusă și implementată la nivel național de Asociația „Nație Prin Educatie”, fondată de Dana Războiu. Sâmbătă, 3 martie, în cadrul celei de-a treia etape regionale, sunt așteptate peste 13 echipe înscrise în concurs. Emoțiile sunt cu atât mai mari cu cât aceste echipe participă pentru prima dată la această competiție, aflată în al doilea an de la înființare.

Printre echipe se află și Liceul Pedagogic din Timișoara, secția de real – o adevărată surpriză pentru noi, pentru că o astfel de competiție se adresează în special liceelor tehnice. Bucuria este cu atât cu mare să vedem tineri pasionați de domeniul roboticii, mai ales că dintre ei s-au înscriși și elevi voluntari care ne vor ajuta cu organizarea evenimentului”, declară Dana Războiu, care precizează că în al doilea sezon al FIRST Tech Challenge Romania se dorește să crească numărul de echipe din zona de SV a țării, pentru a pune bazele unui HUB de robotică în Timișoara, asemănător celui din București.

Program sâmbătă, 3 martie, Timișoara:

12:00 – 12:30 Sosire echipe si inscriere

12:30 – 13:30 Robot Inspection

13:30 – 15:30 Meciuri partea I

15:30 – 16:00 Pauză

16:00 – 18:00 Meciuri partea a II-a

Toții liceenii înscriși în concurs vor concura, prin echipele lor, la faza finală din București, de pe 23-25 martie, de la Sala Polivalentă. Pasul următor este campionatul mondial din America, unde pot participa 4 echipe premiate la București. În acest scop, participarea la etapele din țară este mai mult decât benefică, elevii având astfel ocazia să își testeze roboții în mediul, condițiile și timpii de concurs. Organizatorii vor discuta cu mentorii si liderii echipelor de elevi despre sesiunile de jurizare (cum se derulează interviurile și ce scop au în evaluarea proiectului echipei), regulile de respectat în Engineering Notebook (caietele care documentează întreaga activitate a echipei), verificarea robotului (la ce anume să se aștepte participanții în etapa de Robot Inspection), exersarea abilităților robotului în meciurile demo (cât de fin execută sarcinile și în cât timp se mișcă în teren).

Acesta este al doilea an de BRD FIRST Tech Challenge Romania, ce reunește peste 1.200 de liceeni din toată țara, pasionați de robotică. Gândit ca un proiect unic, care mizează pe munca în echipă, pe susținerea noii generații, pe valorificarea într-un stil original a cunoștințelor de matematică, IT, fizică și tehnică, acest proiect educațional încurajează tinerii să construiască un robot de la zero, din piesele primite, cărora li se adaugă și cele proiectate și obținute la imprimate 3D. Proiectul a creat deja o adevărată comunitate pentru tinerii pasionați de tehnologie, iar celor peste 1200 de elevi de liceu li se adaugă 300 de mentori (profesori și parteneri ai programului) și 200 de voluntari.

Prezența la Campionatul Mondial de Robotică din SUA este foarte importantă pentru România și pentru tinerii care au muncit atât de mult în aceste competiții. La eveniment vor fi prezenți reprezentanți ai universităților de top și ai unor companii de renume ca NASA sau Boeing care pot recruta viitori specialiști. În prezent, România este a treia țară ca număr de echipe FIRST Tech Challenge, după SUA și China. Programul educațional BRD FIRST Tech Challenge Romania este adus în România de către Asociația „Nație Prin Educație”, cu licență de la FIRST USA (For Inspiration and Recognition of Science and Technology), cea mai mare structură ONG din domeniul roboticii și educației STEM.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata