Tinerii părăsesc zona Moldovei din cauza sărăciei

Neîncrederea în sistemul de învăţămînt românesc, care naşte mai mult şomeri, se resimte şi în rîndul generaţiei actuale de absolvenţi de liceu din Piatra Neamţ. Mulţi dintre cei care au şanse reale să îmbrăţişeze o carieră, după studiile universitare, se gîndesc ca după promovarea bacalaureatului să meargă la studii în marile centre universitare din Marea Britanie, Franţa, SUA sau alte ţări.

Cine nu a auzit de Sorbona sau de Harvard, Princeton sau Yale? Dar acestea sînt universităţi la care marea majoritate a absolvenţilor nemţeni nu pot decît să viseze, pentru că doar olimpicii, cei cu rezultate foarte bune au acces la astfel de centre universitare de elită ale lumii. Oricum, toţi îşi doresc să termine o facultate, fie că e în ţară sau în străinătate, chiar dacă unii o fac numai pentru că…

” Dă bine la CV! „

Universităţile ţintite de cei care dau acum examenul de maturitate sînt cele din Cluj, Iaşi, Bucureşti. Motivele ţin de felul în care vede fiecare următorii 3-4 ani de studii. Cei care optează pentru Iaşi o fac pentru că „acolo se face carte cu adevărat„, Clujul este curtat pentru „deschiderea oamenilor„, iar Bucureştiul pentru că „este Capitală şi are mai multe joburi„.

Alţii, în schimb, nu se grăbesc să ajungă la vreo universitate, ci îşi fac planuri să plece în Italia sau Spania, la muncă, să prindă cheag şi apoi să urmeze o facultate acolo. Tentaţia banilor obţinuţi uşor e mare şi în rîndul visătorilor din această generaţie.

Citeste si:  Vreme rece în jumătatea de nord a Moldovei, ninsori în toată ţara

Profesorii consideră că fenomenul migrării inteligenţei peste hotare este normal, în condiţiile în care aceşti copii geniali nu au şanse să se împlinească profesional într-o ţară care nu-i sprijină şi nu le acordă creditul de care au nevoie.

Nivelul de trai este principalul motiv care ne alungă absolvenţii de acasă. Atîta timp cît nu sînt apreciaţi şi stimulaţi financiar la adevărata lor valoare, aceşti tineri nu văd rostul unui patriotism de formă…

Sursa: Evenimentul

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner