Titus Corlăţean: Am activat celula de criză la MAE

Ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a anunțat, joi seara, 17 iulie, într-o intervenție telefonică la RTV, că a fost activată celula de criză la nivelul MAE în legătură cu avionul Boeing prăbușit în estul Ucrainei.

”Evident că ne interesează dacă au fost români în acest avion. Am transmis instrucțiuni ambasadelor noastre din Olanda, Ucraina și Malaezia pentru a face toate demersurile rapide ca să avem acces la lista de pasageri. Am activat celula de criză la Ministerul de Externe în urmă cu jumătate de oră pentru a monitoriza permanent evoluțiile. Așteptăm aceste elemente și evident că vom informa opinia publică”, a afirmat Corlățean.

El a subliniat însă că, până când circumstanțele nu vor fi clarificate cu certitudine în privința a ceea ce s-a întâmplat, va fi reținut în a face precizări cu privire la situația în cauză.

Întrebat cum se poziționează MAE în legătură cu solicitarea președintelui României privind prezența unor experți UE pentru a fi implicați în această anchetă, Corlățean a arătat că în mod firesc cei care vor face această investigație trebuie să aibă o expertiză de nivel înalt.

”Ar putea fi experți internaționali, până la urmă o expertiză solidă fiind vorba de teritoriu ucrainean prima decizie o vor lua în mod firesc, suveran, autoritățile ucrainene, guvernul ucrainean. Dacă se poate și poate ar fi cu adevărat indicat o expertiză și o prezență internațională în ideea de a ajuta cu o expertiză solidă, cu atât mai bine însă este nevoie cu certitudine să fie clarificate circumstanțele pentru că, dacă ceea ce s-a menționat public până acum, faptul că avionul ar fi fost doborât de un dispozitiv militar, de o rachetă, este o chestiune extrem de gravă, este o barbarie, o crimă, iar acest lucru va avea consecințe. Încă o dată este bine să rămânem rezervați în comentarii până când ancheta va spune exact ce s-a întâmplat”, a menționat Corlățean.

El a arătat că pierderea atâtor vieți omenești reprezintă o faptă de o gravitate extraordinară.

”Dacă s-ar confirma faptul că a existat un atac deliberat ar trebui în mod evident identificată entitatea care a lansat acest atac, dacă au existat ordine și cui i-au aparținut. Există și poate exista o răspundere internațională din acest punct de vedere juridic, pentru o astfel de faptă de o asemenea gravitate. Încă o dată noi monitorizăm sursele și declarațiile politice la cel mai înalt nivel și afirmațiile respective și urmărim cu mare atenție. E bine să așteptăm în mod cert rezultatele unei anchete care să spună în mod indubitabil ce s-a întâmplat”, a adăugat ministrul.

Întrebat când va fi capabil MAE să spună dacă în aeronavă era sau nu vreun cetățean român, Corlățean a răspuns: ”Diplomații noștri, ambasadorii sunt deja de foarte multă vreme, de când s-a întâmplat tragedia, în contact permanent și așteptăm cât mai rapid posibil să avem acces la lista completă pentru a face aceste verificări. Vă asigur că în clipa în care avem informațiile le vom comunica public, sper ca în această noapte să avem informațiile”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata