Toennies proprietara abatorului din Guetersloh, criticată pentru că a cerut sprijinul financiar al guvernului

După ce au solicitat sprijinul financiar al guvernului pentru a acoperi salariile muncitorilor aflaţi în carantină, abatorul şi compania care sunt în centrul unui focar de coronavirus din nord-vestul Germaniei au intrat în vizorul politicienilor, transmite Reuters.

In abatorul companiei Toennies din districtul Guetersloh au fost infectaţi peste 1.500 de lucrători cu noul coronavirus, mulţi dintre ei fiind români. Acest focar a forţat izolarea a circa 670.000 de persoane în respectiva zonă. Descoperirea focarului de coronavirus la acest abator a declanşat o dezbatere cu privire la standardele din industria alimentară din Germania precum şi cu privire la dependenţa de mâna de lucru a muncitorilor emigranţi, în special din România.

Această companie privată, care are 16.500 de angajaţi şi o cifră de afaceri anuală de aproximativ şapte miliarde de euro, a cerut, vineri,  sprijinul financiar al guvernului pentru a-i plăti pe muncitori care au fost puşi în carantină fără a fi bolnavi, a informat cotidianul Frankfurter Allgemeine.

„Nu am foarte multă simpatie pentru aceste lucruri. După ce o întreaga regiune a fost forţată să intre în izolare, acest lucru nu va ajuta la reducerea nemulţumirii opiniei publice”, a declarat, duminică, ministrul german al Agriculturii, Julia Kloeckner, pentru publicaţia Bild am Sonntag.

Şi ministrul muncii din landul Renania de Nord-Westfalia, unde îşi are sediul abatorul, Karl-Josef Laumann, are acelaşi sentiment.  Laumann a apreciat că deşi Toennies ar putea avea motive legale pentru a solicitat sprijin financiar, compania trebuie să procedeze cu atenţie.

„Dacă aş fi în locul domunului Toennies şi al partenerilor săi de afaceri, m-aş gândi foarte bine la cât de multe trebuie să suporte oamenii din Renania de Nord-Westfalia”, a spus Karl-Josef Laumann.

Dar, legislaţia germană cu privire la prevenirea bolilor infecţioase permite firmelor să primească sprjin dacă muncitorii lor sunt introduşi în carantină.

Abatorul firmei Toennies din districtul Guetersloh, landul Renania de Nord-Westfalia, în mod normal, procesează între 12% şi 14% din efectivele de porci din Germania, fiind doar unul din cele 19 abatoare deţinute de grupul Toennies în Germania.

Iar autorităţile locale din Guetersloh negociază încă un plan de igienă cu conducerea abatorului, care a primit ordin provizoriu de a rămâne închis până pe 17 iulie.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata