Tokes cere excluderea persoanelor care au colaborat cu fosta Securitate de la alegerile protopopiale

Eurodeputatul Laszlo Tokes, fost episcop al Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, a transmis marţi (17 august 2010) un mesaj către adunările generale ale celor nouă protopopiate reformate, aflate în plin proces de alegeri.

Tokes îi îndeamnă pe cei implicaţi în alegeri să revizuiască, prin votul lor concret, candidaţii contestaţi şi să nu aleagă, în poziţii de conducere, persoane care au un trecut ‘pătat’ de colaborarea cu fostele structuri informative.
Laszlo Tokes a precizat, marţi, într-o conferinţă de presă, că, fiind timp de două decenii episcop al Eparhiei Reformate de Piatra Craiului, este devotat viitorului eparhiei şi a reclamat faptul că toate contestaţiile şi recursurile depuse la Consiliul Electoral Eparhial au fost respinse, în mod nefondat, fără a se lua în seamă documentele cu valoare de probaţiune.

„Consiliul electoral a dat, astfel, liber la alegerea mai multor persoane care au colaborat în trecut cu securitatea ori sunt cavaleri de conjunctură sau adepţi încredinţaţi ai politicului maghiar, ceea ce este inacceptabil din punct de vedere moral şi al intereselor bisericeşti”, a declarat fostul episcop reformat.
Potrivit acestuia, eparhia a dat publicităţii un document, în limba maghiară, care prezintă cazurile concrete de recurs a 3 candidaţi la funcţia de protopop, respectiv Mikro Ferencz, Nagy Sandor şi Mike Pal, sau a lui Seres Denes, candidat la funcţia de jurist consult, în protopopiatul din Zalău şi a altor cinci persoane care candidează pentru funcţii preoţeşti şi laice.

„Vă reamintesc că, în urmă cu peste 20 de ani, am fost fruntaşi în lupta anticomunistă… Acele valori pe care le-am reprezentat în acea vreme ne obligă şi nu vrem să trecem cu vederea că vor să continue activitatea lor nefastă unii cavaleri ai trecutului, cei capturaţi de comunism, ulterior de era postcomunistă şi care nu arată niciun semn de mâhnire şi regret faţă de cele comise în trecut. Sunt unele cazuri şocante, mai ales la funcţia de protopop”, a spus Tokes.

El s-a arătat hotărât în a demasca asemenea situaţii, spunând că dacă nu a dat înapoi în faţa comunismului, a Securităţii, ar fi nedemn acum să se dea bătut în faţa postcomuniştilor sau a acelor ‘forţe meschine care reprezintă continuitatea serviciilor secrete comuniste’.
Eurodeputatul a mai adăugat că se poate vorbi şi despre o mişcare sectantă din sânul Bisericii, numită ‘Christian Endeavour’, o mişcare internaţională, care-i legitimează, în mod cu totul surprinzător, pe acei candidaţi care se leagă de trecutul comunist.

„Ca şi în Ungaria, cei care au fost pionierii schimbării de regim, au devenit ulterior sprijinul principal al restauraţiei postcomuniste, având ca scop obţinerea puterii şi conducerea Bisericii. Am luat poziţie şi faţă de această alianţă curioasă, care are loc în sânul Bisericii”, a precizat Tokes.
Alegerile protopopiale vor avea loc în 27 august, în cele nouă protopopiate. Biserica Reformată are două eparhii, cea din Ardeal şi cea de pe lângă Piatra Craiului.

Calendarul alegerilor a cuprins, în toamna anului 2009, alegerile prezbiteriilor locale, în cele aproape 300 de parohii, iar acum urmează alegerile protopopiale, după care, în data de 22 octombrie, se vor desfăşura alegerile eparhiale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata