Tokes Laszlo: Pentru autonomie, maghiarii ar trebui să iasă în stradă

5

Vicepreşedintele Parlamentului European, Tokes Laszlo, a pledat joi (22 iulie 2010) la Băile Tuşnad, pentru autonomia Ţinutului Secuiesc şi spus că, dacă va fi nevoie, maghiarii trebuie să iasă în stradă şi să adopte modelul catalan.

Tokes Laszlo a participat la Şedinţa Forumului de Coordonare Maghiar din Transilvania, programată în cadrul Universităţii de Vară Tusvanyos, la care au mai luat parte vicepremierul Marko Bela, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, şi preşedintele executiv al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Toro T. Tibor.
Vicepreşedintele Parlamentului European, Tokes Laszlo, a vorbit despre importanţa acţiunilor comune ale maghiarilor, despre unitate şi solidaritate şi a acuzat atât UDMR cât şi Partidul Civic Maghiar că sunt vinovate că această unitate nu s-a înfăptuit.

Tokes Laszlo a comparat, din nou, Secuimea cu Kosovo şi a susţinut că maghiarii din România trebuie să obţină autonomie aşa cum Kosovo a obţinut independenţa.
‘Trebuie să ajungem în tărâmul unităţii comune. O microregiune de talia Kosovo este şi Secuimea. Kosovo şi-a dobândit independenţa, de ce nu ar putea şi Secuimea să aibă autonomie?’, s-a întrebat europarlamentarul.

El a fost îndelung aplaudat atunci când a spus că, dacă este nevoie, maghiarii trebuie să iasă în stradă pentru a cere autonomia, aşa cum fac catalanii.
‘Trebuie să ieşim în stradă dacă este nevoie, dacă trebuie atunci Secuimea are nevoie de un instrument de tip catalan, dar atunci UDMR nu va mai fi la guvernare pentru că vom manifesta împotriva lor. (…)

Va fi autonomie, bineînţeles că va fi, dar cu cât vor fi mai mulţi care nu vor crede în ea, autonomia se va obţine mai greu. Trebuie să revenim şi asupra autonomiei învăţământului. Dacă nu cerem mult, vom primi puţin. Nu trebuie să renunţăm la obiectivele noastră de bază’, a spus Tokes Laszlo.
Vicepremierul Marko Bela a fost mult mai rezervat în declaraţii şi chiar a recunoscut, la un moment dat, că dacă UDMR ar fi fost în opoziţie, ar fi putut să facă declaraţii mai dure. El a subliniat că este important ca maghiarii să colaboreze şi să aibă aceleaşi obiective, pentru că altfel autonomia nu se va putea obţine.

‘Fără cooperare autonomie nu va exista. Dacă nu mergem împreună într-o singură direcţie, nu vom obţine autonomie’, a afirmat Marko. El a preferat să vorbească de instrumentele pe care UDMR le are prin prezenţa sa la guvernare şi a subliniat că descentralizarea şi trecerea spitalelor în subordinea autorităţilor locale ţine de conceptul de autonomie.

De asemenea, Marko Bela, a ţinut să precizeze că UDMR nu doreşte să creeze o regiune pe criterii etnice, ci doar ţine cont de criteriile obiective aale unei regiuni economice. Vicepremierul a subliniat că ‘trebuie convins Bruxelles-ul că este nevoie de dezvoltarea acestei regiuni şi nu numai’.
Unul dintre cei mai vehemenţi vorbitori a fost preşedintele executiv al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Toro T. Tibor, care a afirmat că a început să-şi piardă răbdarea privind lipsa de rezultate.

Toro a spus că nu crede că maghiarii vor ieşi în stradă într-un număr atât de mare precum catalanii dar s-ar muţumi ‘cu 100 de mii care să iasă în stradă la Miercurea Ciuc’ şi consideră că Forumul de Coordonare Maghiar din Transilvania ‘ar trebui să-şi facă simţită vocea’.
Lucrările Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad continuă până sâmbătă, când este aşteptat premierul Ungariei, Orban Viktor, organizatorii susţinând că va manifestare va fi prezent, în ultima zi, şi preşedintele României, Traian Băsescu.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News