Toyota recheamă la service 34.000 de autovehicule 4×4 vândute la nivel mondial

Constructorul auto japonez Toyota Motor Corp. a anunţat marţi, 20 aprilie, că va rechema la service aproximativ 34.000 de autovehicule de teren vândute în întreaga lume (13.000 modelul de teren Lexus GX 460 şi 21.000 modelul Land Cruiser Prado) pentru a rezolva o posibilă problemă la activarea sistemului de control a stabilităţii, informează AFP.

Această nouă rechemare la service intervine la o zi după ce Toyota a acceptat să plătească o amendă record de aproape 16,4 milioane de dolari în SUA, unde a fost acuzată că a întârziat să anunţe autorităţile în legătură cu o posibilă problemă la pedala de acceleraţie.

În urma criticilor venite de la revista americană Comsumer Reports, Toyota a recunoscut într-un comunicat că există riscul ca automobilele Lexus GX 460 şi Toyota Land Cruiser Prado, cu volanul pe partea stângă, să iasă de pe şosea din cauza unei activări insuficiente a sistemului de control a stabilităţii în momentul în care şoferul negociază un viraj cu o viteză excesivă.

În total, Toyota va rechema la service pentru aducerea la zi a sistemului informatic un număr de 13.000 de autovehicule Lexus GX 460 (dintre care 9.400 vândute în SUA şi restul în Canada, Rusia şi Oman) precum şi 21.000 de autovehicule Land Cruiser Prado cu volanul pe stângă vândute în Europa şi Orientul Mijlociu.

Această ultimă rechemare la service pare una minoră comparativ cu cele aproximativ 10 milioane de autovehicule pe care Toyota şi filialele sale le-au rechemat în ultimele luni pentru probleme la pedala de acceleraţie. Cu toate acestea, analiştii subliniază că de data aceasta este vorba de marca de lux a celui mai mare constructor auto nipon.

‘Modelele Lexus sunt importante pentru veniturile Toyota’, a explicat analistul Mizuno Credit Advisory, Tatsuya Mizuno. ‘Volumul de producţie este mic în comparaţie cu modelele Corolla sau Camry însă este vorba marca prin care Toyota este prezentă pe segmentul automobilelor de lux’.

Până acum, Toyota a refuzat să dezvăluie care este aportul Lexus, automobile vândute într-un număr limitat de ţări bogate, la cifra sa de afaceri globală. Modelul rechemat la service, Lexus GX 460, , se comercializează la un preţ de pornire de 51.970 dolari (37.500 de euro) în SUA. Pentru cel mai scump model din această gamă, preţul poate ajunge până la 375.000 de dolari (275.700 de euro).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata