Tragedia din Madeira scoate la iveală excesele urbanistice

Dezvoltarea urbană prea aproape de albia râurilor a agravat inundaţiile, sunt de părere experţii. Catastrofa pe care au provocat-o în insula portugheză Madeira ploile torenţiale de sâmbăta trecută nu a fost doar o fatalitate a capriciilor vremii.

Dezastrul are legătură şi cu planificarea urbanistică, care nu respectă albiile râurilor, canalizate şi strangulate de construcţiile imobiliare. Mâna omului, spun în cor tot mai multe voci critice, este responsabilă în bună parte de şuvoaiele de apă, pietre şi noroi care au lăsat în spate 42 de morţi, 70 de răniţi, un număr nedeterminat de dispăruţi şi 250 de sinistraţi.

Dezbaterea privind eventualele responsabilităţi politice a ajuns din stradă în mass-media, în timp ce întreaga Portugalie se mobilizează pentru a repara pagubele suferite de această regiune autonomă ancorată în Oceanul Atlantic, notează ziarul El Pais. Trebuie reconstruită Funchal (capitala Madeirei) şi regândit oraşul, reclamă mai mulţi specialişti în urbanism.

“Malurile râurilor au fost reduse la o treime din dimensiunea lor naturală. Au fost construite clădiri, case şi străzi şi acum se vede rezultatul. Din cauza acestei strangulări, când cursul apei creştei din cauza ploilor abundente, apa trebuie să iasă pe undeva’, spune preşedinta asociaţiei lusitane Quercus, Susana Fonseca, care de mult timp a avertizat despre pericolul unei organizări teritoriale deficiente.

Preşedintele Asociaţiei Inginerilor din Portugalia, Fernando Santo, a subliniat însă că se putea face prea puţin pentru a preveni această catastrofă în care s-au conjugat situaţii atât de adverse. Ceea ce s-a întâmplat la Madeira “a fost o acumulare de situaţii anormale şi imprevizibile precum pluviozitatea excesivă din ultimul timp”, a explicat el.

Ingenierul a subliniat că în astfel de împrejurări, insula Madeira, care dispune de ‘o orografie foarte accentuată’ este predispusă la alunecările de teren şi incapacităţii solului de a absorbi apa. Dar a recunoscut că o canalizare a apelor s-ar fi putut face ‘cu mai mare atenţie’.
Sandra şi Policarpo Capelo nu au putut face nimic când la sâmbătă la 9 dimineaţa au văzut cum urcă nivelul apei în casa lor, în cartierul Sao Roque, din Funchal. Au luat-o în braţe pe fiica lor, Monica, de doi ani şi au urcat la etaj. Apa continua să crească.

‘Am sărit gardul şi am intrat în casa vecinului. Atunci am văzut cum se năpustesc şuvoiale şi mătura tot în cale. Pomii căzuţi au protejat însă casa şi au împiedicat-o să se prăbuşească’.
Sandra, care lucrează ca menajeră povesteşte acelaşi lucru în adăpostul improvizat la Nazareth, unde s-au refugiat 120 de persoane rămase fără adăpost. ‘Azi am fost să-mi văd casa. Nu a mai rămas nimic. Este în ruină şi stă să se prăbuşească’.

Diferitele mărturii culese în garnizoana Nazareth dau o idee despre rapiditatea cu care a survenit tragedia care i-a luat prin surprindere pe mulţi dintre cei afectaţi. Vitor Camacho, locuitor al cartierului Sao Antonio, era în pat când a auzit ţipetele fetiţei sale de 3 ani, sâmbătă dimineaţa. ‘A trebuit să ieşim pe geam. Casa era inundată’. Şuvoiul torenţial care trecea pe lânga casa lui Vítor devenise o cascadă.

‘Ne-au sfătuit să nu mergem acolo pentru că totul este în ruină’ Ce vor face? Au vorbit cu cei de la Resursele Umane şi au primit o veste bună: vor primi o locuinţă de la primărie. Baixa de Funchal, echivalentă cu zona rezidenţială din centrul oraşului este toată o ruină.

Excavatoarele lucrează zi şi noapte printre dărâmăturile lăsate de torentele râului Joăo Gomes, unul din cele trei care curg prin oraş şi care sâmbătă au semănat groaza printre locuitori. O pompă uriaşă extrage 24 de ore din 24 apele noroioase din subsolurile centrului comercial Anadia, unde se teme că cineva ar putea fi rămas blocat.
Un camion-macara ridică una din maşinile care au rămas înţepenite în aluviunile care au acoperit practic parcarea societăţii electrice Madeira.

Apa şi lumina au început să funcţioneze în multe părţi ale oraşului. Guvernul a decretat trei zile de doliu naţional iar preşedintele Comisiei Europene, portughezul Durao Barroso, şi-a oferit sprijinul pentru reconstrucţia insulei prin intermediul fondurilor de solidaritate ale Uniunii Europene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata