Traian Băsescu: 1 septembrie este data facturării resonsabilităţii Guvernului în aplicarea măsurilor anticriză

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi seara, 8 iulie, într-o emisiune la postul public de televiziune TVR 1, că din punctul său de vedere data la care se contabilizează „factura” responsabilităţii membrilor Guvernului în ceea ce priveşte aplicarea măsurilor anticriză este 1 septembrie.

‘Pentru mine este 1 septembrie (data când care vine factura responsabilităţii – n.r.) în relaţia cu Guvernul. Eu nu pot demite Guvernul, nici nu pot revoca miniştri fără iniţiativa premierului. Sper ca la 1 septembrie împreună cu primul ministru să constatăm care sunt miniştrii care nu şi-au restructurat ministerele, agenţiile din subordine, până la toate unităţile, inclusiv regiile, şi vom trage concluzia că acel ministru n-a înţeles că în România trebuie să economisim banii bugetului de stat, să rămânem cu personal atât cât ne trebuie’, a spus Băsescu.

Şeful statului a adăugat că nu crede că va exista vreun partid care îşi va apăra ministrul cu preţul ruperii coaliţiei de guvernare.

‘Până la urmă, au şansa (membrii actualului Guvern – n.r.) sau neşansa să guverneze ţara într-un moment de criză. Sunt momente în care oamenii politici trebuie să guverneze pentru ţară şi nu pentru voturi. Acum este un astfel de moment în care această coaliţie trebuie să fie mai responsabilă ca oricând. (…) Este dezavatajos acum să mai joci pe cartea populismului, ea blochează utilizarea banilor europeni’, a afirmat Băsescu.

Potrivit preşedintelui, coaliţia actuală de guvernare are şansa accesării celor 32 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru începerea marilor programe de construcţie de autostrăzi, căi ferate, diguri, bani care nu pot fi utilizaţi fără componenta autohtonă.

Traian Băsescu şi-a exprimat, de asemenea, speranţa că Ministerul de Finanţe va intra într-un proces de ‘pregătire a noului Cod Fiscal’ în care toate veniturile să fie impozitate, iar Ministerul Muncii va accelera procesul de verificare a dosarelor pensionărilor pe caz de invaliditate.

Există şanse reale ca salariile să revină la nivelul iniţial, în cazul în care miniştrii sunt, toţi, serioşi, a mai declarat declarat, joi, la TVR, preşedintele Traian Băsescu.

„Este obligatoriu să sperăm că va fi posibil (…), pentru că România are o şansă extraordinară de relansare”, a spus şeful statului.

Preşedintele a subliniat că România nu este în situaţia Greciei şi că are o datorie publică ce se înscrie în criteriile de la Maastricht, de 35% din PIB, având şi 32 de miliarde de euro la dispoziţie fonduri europene pe care nu trebuie să le restituie.

„Dacă în acest an reuşim să ne restructurăm cheltuielile bugetare, vom avea resursele care ne-ar permite să accesăm fondurile comunitare, ceea ce ne-ar permite să susţinem, foarte bine, în 2011-2012 dezvoltarea infrastructurii. Aici ar fi motorul dezvoltării economice, utilizarea banilor europeni, care nu se duc în datoria României”, a explicat şeful statului.

Preşedintele Băsescu a spus că sistemul bugetar este mult mai afectat decât s-a preconizat în fază iniţială, dacă sarcina acestei reduceri se împărţea pe cele două mari costuri: buget şi cheltuieli sociale.

În plus, el a arătat că măsura creşterii TVA s-a transferat pe populaţie, pe când creşterea cotei unice „ar fi apăsat greu pe firme”.

În acest context, şeful statului a precizat că această cotă nu trebuie „nici să scadă, nici să crească”, deoarece „cel mai bun lucru în timp de criză este stabilitatea fiscalităţii”.

Totodată, el a subliniat că rambursarea TVA către companii, dar şi a unor soluţii de compensare a datoriilor, „este unul dintre elementele prioritare pentru Guvern”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata