Traian Băsescu a subliniat importanţa conectării infrastructurilor României şi Republicii Moldova

Preşedintele Traian Băsescu a subliniat miercuri la Chişinău importanţa conectării infrastructurilor României şi Republicii Moldova, atât în domeniul energetic cât şi cel feroviar.

„În discuţiile pe care le-am avut astăzi am stabilit că un lucru foarte important pentru relaţiile Republicii Moldova cu Româniam, dar şi cu Europa, este conectarea infrastructurilor noastre, fie că vorbim de infrastructura energetică, al transportului de gaze sau feroviară. Din acest punct de vedere, am stabilit că prioritare sunt câteva proiecte.
Primul, care sperăm să devină funcţional până la sfârşitul anului 2010 este linia electrică de 110 kV Fălciu-Goteşti”, a declarat şeful statului, aflat miercuri în vizită la Chişinău, cu ocazia conferinţei de presă de la finalul convorbirilor cu omologul său Mihai Ghimpu.

El a adăugat că pe teritoriul României lucrarea este finalizată, urmând ca în cursul acestui an să fie încheiată şi pe teritoriul Republicii Moldova. Preşedintele Băsescu a menţionat că România îşi asumă costurile de conectare ale sistemului energetic al Republicii Moldova cu cel al României şi, implicit, cu cel european. Potrivit preşedintelui, în momentul de faţă se află la stadiul de aviz de mediu şi linia electrică de 400 kV Suceava-Bălţi, iar România îşi asumă responsabilitatea asigurării sursei de finanţare, din fonduri europene, pentru cele 30 milioane de euro necesare.

„Tot în cadrul politicii de vecinătate, vizăm realizarea proiectului de interconectare al sistemului de transport gaze Dochia-Ungheni-Iaşi, în aşa fel încât sistemul de transport gaze pe conductă al României să fie cuplat cu cel al Republicii Moldova”, a spus şeful statului. El a reamintit că ţara noastră a furnizat deja Republicii Moldova 150.000 de doze de vaccin împotriva gripei noi, iar în cursul acestei seri urmează să fie livrate alte 150.000 de doze.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata