Traian Băsescu, criticat de jurnaliştii britanici. Motivul – imigranţii români

Declaraţiile laudative la adresa românilor care muncesc în afara ţării şi le fac treaba occidentalilor i-au adus lui Traian Băsescu un val de critici în presa din Marea Britanie, a doua destinaţie preferată de conaţionali pentru un loc de muncă după Germania, potrivit The Daily Express, citat de Evenimentul zilei.

„Imaginaţi-vă dacă cei două milioane de români care muncesc în Italia, Spania, Franţa şi Germania s-ar întoarce acasă şi ar cere indemnizaţie de şomaj, când noi deja avem un deficit pentru fondurile pentru cei care nu au un loc de muncă. Aşadar ar trebui să le mulţumim celor care muncesc în afara graniţelor”, a spus şeful statului în interviul de la TVR de miercuri seara, notează publicaţia britanică.

În plus, mai spunea Băsescu, România nu are suficiente joburi pentru forţa de muncă pe care o deţine şi nici un sistem de asigurări sociale ca-n Occident.

Declaraţiile nu i-au lăsat indiferenţi pe jurnaliştii britanici.

Şi chiar dacă Băsescu nu a vorbit clar despre românii din Marea Britanie, cei de la The Daily Express susţin că afirmaţiile preşedintelui Băsescu încurajează migraţia conaţionalilor în ţara lor.

Potrivit datelor oficiale, în Marea Britanie muncesc 100.000 de români, iar Marea Britanie este a doua destinaţie preferată de conaţionali, după Germania.

The Daily Express titrează că românii care muncesc în Marea Britanie, cetăţeni ai unui stat membru UE, au acces la unele beneficii precum alocaţii pentru copii, pe care le pot cere chiar dacă odraslele lor locuiesc în România.

„Britanicii nu muncesc ca să primească şomaj, imigranţii vin să beneficize de şomaj”

În plus, după 12 luni de muncă, românii pot să ceară şi şomaj şi primesc o sumă mult mai mare decât în ţara noastră .

„Nu putem acuza românii pentru că obţin ce pot, dar putem acuza propriul nostru Guvern pentru că permite scăderea salariilor muncitorilor britanici şi oferirea posturilor celor pregătiţi să muncească pentru mai puţin”, a declarat eurodeputatul Nigel Farage, din cadrul Partidului Independenţei Marii Britanii.

Tabloidul Daily Star e mult mai categoric şi scrie că preşedintele Traian Băsescu le mulţumeşte imigranţilor români că mulg sistemul britanic de asigurări sociale.

asigurari socialeimigranti romaniMarea BritanieTraian Basescu
Comentarii (1)
Adaugă comentariu
  • pensionar

    E PREA TARZIU.EI STIAU DE MULT PE CINE SPRIJINA SA DEVINA PRESEDINTE.