Traian Băsescu: Între Moscova şi Bucureşti există un portofoliu de neîncredere

26

Traian Băsescu a precizat miercuri (1 septembrie 2010) la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, că între Moscova şi Bucureşti există un portofoliu important de neîncredere, dar că acest aspect poate fi soluţionat prin urmărirea scopurilor comune.

„Între Moscova şi Bucureşti există un portofoliu important de neîncredere, care vine din istorie. Ne putem propune să îl punem deoparte. Nu exclud posibilitatea ca tensiunile din ultima vreme să fie legate şi de poziţia noastră cu privire la Republica Moldova. Iar noi spunem deschis: nu facem nimic subversiv.

Susţinem forţele democratice, dar le susţinem aşa cum putem noi. Încercăm să îi ajutăm să rezolve problemele generate de inundaţii, să îşi desfacă mărfurile care au fost blocate la desfacere pe piaţa Federaţiei Ruse. Dar o facem transparent şi, spunem noi, legitim, iar susţinerea Moldovei pentru un parcurs european e, de asemenea, legitimă”, a afirmat şeful statului.

Traian Băsescu şi-a exprimat convingerea că susţinerea faţă de Republica Moldova şi faptul că militarii americani se instruiesc în baze militare româneşti nu sunt motive pentru care Federaţia Rusă să considere că România ar fi o ţară inamică.
„Faptul că militari americani se instruiesc în baze militare româneşti sau faptul că amplasăm sistemul anti-rachetă pe teritoriul României nu poate fi în portofoliul care să justifice o eventuală ostilitate a Moscovei faţă de Bucureşti”, a precizat el.

Traian Băsescu a cerut diplomaţilor să facă eforturi pentru a explica faptul că România nu e ostilă Federaţiei Ruse, dar că îşi urmăreşte interesele în domeniul securităţii şi al politicii energetice. „Relaţia cu Federaţia Rusă este o relaţie cu suişuri şi coborâşuri, cu momente bune şi momente mai puţin bune, dar trebuie să rămânem consecvenţi în două aspecte. Primul şi cel mai important este acela că trebuie să găsim formule de cooperare cu Federaţia Rusă.

Al doilea aspect este acela că trebuie să găsim formule de cooperare cu Federaţia Rusă, în condiţii de respect reciproc şi de înţelegere a intereselor ambelor părţi”, a afirmat el.
Şeful statului a admis că România şi Federaţia Rusă au uneori interese divergente, menţionând în acest sens preocuparea ţării noastre faţă de Nabucco şi proiectul AGRI, în condiţiile în care Federaţia Rusă doreşte realizarea proiectului Southstream.

„Dar pentru asta nu trebuie să ne supărăm unii pe alţii. Am convingerea că sunt foarte multe alte zone în care interesele sunt identice. Noi avem interese ca oameni de afaceri din Federaţia Rusă să investească în România. Nu putem construi această relaţie numai plecând de la interesele divergente”, a spus el.
În acest sens, preşedintele a menţionat printre interesele convergente ale celor două ţări: pacea şi securitatea în zona Mării Negre, eficienţa luptei împotriva terorismului, stoparea traficului de droguri din Afganistan către Europa, stoparea traficului de armament.

„Avem atât de multe lucruri în care putem coopera, încât eu cred că ne rămâne un singur lucru de făcut: să insistăm, să insistăm în construcţia unei relaţii pragmatice, în care fiecare parte să îşi pună într-un buzunar separat partea de neîncredere, pentru că aici este cheia”, a subliniat el.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News