Traian Băsescu le cere ambasadorilor să explice de ce România susţine Republica Moldova

16

Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut miercuri (1 septembrie 2010) ambasadorilor să explice în capitalele unde îşi îndeplinesc misiunea de ce România susţine Republica Moldova în procesul de integrare în Uniunea Europeană şi decizia de a simplifica foarte mult procedura de acordare a vizelor şi a cetăţeniei pentru cetăţenii moldoveni.

„Ce vă cer este să explicaţi de ce România doreşte acest lucru, de ce România dă cetăţenia, a simplificat atât de mult procedura de cetăţenie, de acordare a cetăţeniei pentru cei care şi-au pierdut fără voia lor cetăţenia română, ei şi urmaşii lor.
De ce vorbim aceeaşi limbă, de ce avem aceeaşi cultură, de ce avem aceeaşi veneraţie şi pe o parte, şi pe alta a Prutului, pentru Eminescu sau pentru Ştefan cel Mare. Aveţi obligaţia să explicaţi în capitale acest lucru”, le-a spus Băsescu ambasadorilor, cu ocazia Reuniunii anuale a diplomaţiei române.

Şeful statului le-a mărturisit că la început, în 2005-2006, avea probleme extraordinare în discuţiile cu omologi săi atunci când vorbea despre Republica Moldova şi că aceştia nu înţelegeau de ce el, în primele participări la Consiliul European, ţinea să se facă o remarcă în concluzii Consiliului despre Republica Moldova.
„Deci lucrurile nu sunt întotdeauna cunoscute de oamenii politici, chiar cei din Europa, şi efortul de a explica de ce România susţine Republica Moldova în procesul de integrare în Uniunea Europeană este un efort pe care trebuie să îl preia toată diplomaţia românească.

Am văzut politicieni din Uniunea Europeană, politicieni europeni care nu înţeleg foarte bine decizia noastră de a simplifica foarte mult procedura de acordare a vizelor, a cetăţeniei pentru cetăţenii Republicii Moldova”, a precizat preşedintele Băsescu.
El a adăugat că acest lucru trebuie să-l facă până când „prietenii noştri europeni” vor înţelege de ce România dedică atâta efort pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

În ceea ce priveşte ajutorul, eşalonat pe patru ani pentru Republica Moldova, Traian Băsescu a spus că sunt în curs de livrare materialele pentru construcţia a 730 de case afectate de inundaţii şi că, în cursul zilei de joi, se vor furniza ajutoare puse la dispoziţie de oameni de afaceri pentru zona sinistrată, respectiv 110 tone de grâu, 60 t de făină şi 30 t de ulei rafinat, ulei de gătit.

„Deci, ne respectăm toate angajamentele de a sprijini Republica Moldova, chiar dacă nu ne este uşor şi România este într-o situaţie de criză”, a subliniat Băsescu.
Despre relaţia cu Republica Moldova, Traian Băsescu a spus că a fost o relaţie dificilă în timpul preşedinţiei Voronin.
„Chiar dacă au existat mici deschideri, au fost urmate întotdeauna de trântiri de uşi, care au mers până la expulzarea ambasadorului nostru de la Chişinău, ca un semn al slugărniciei preşedintelui din acea vreme faţă de înalta poartă la care se închina.

Astăzi, la Chişinău este o guvernare democratică, o guvernare care îşi doreşte integrarea în Uniunea Europeană şi o guvernare pentru care noi facem eforturi transparente, deschise, să se menţină şi după alegerile viitoare, pentru că numai aşa vedem sprijinit efortul nostru de a aduce Republica Moldova în pachetul de integrare în Uniunea Europeană, pachetul Balcanilor de Vest”, a mărturisit Băsescu.
El a explicat că trebuie să rămână pentru România prioritate promovarea ideii că Republica Moldova trebuie să aibă o perspectivă europeană similară cu ţările din Balcanii de Vest, întrucât această ţară „nu poate să rămână într-o situaţie neclară, într-o zonă gri, din care nu se ştie în ce direcţie s-ar putea îndrepta”.

În legătură că relaţia cu românii din afara frontierelor, preşedintele Băsescu a menţionat că dă o atenţie deosebită acestui lucru, recunoscând că în ultimii doi ani lucrurile s-au îmbunătăţit în acest sens, fiind deschise destule consulate în Italia, în Franţa şi în SUA.
El a spus că în continuare se vor deschide consulate, în aşa fel încât cei circa 3 milioane de români care lucrează în străinătate, în Spania, Italia, Germania, Franţa, Marea Britanie şi alte ţări europene, să poată lua legătura cu autorităţile române.

Traian Băsescu a subliniat că şi în condiţii de criză s-a reuşit menţinerea unor bugete acceptabile pentru sprijinirea comunităţilor româneşti tradiţionale din ţări ca Serbia, Ucraina, Republica Moldova şi va fi continuată această politică.
El le-a cerut diplomaţilor români nu doar să ţină legătura cu aceste comunităţi, ci să explice politica României către autorităţile centrale din statele respective. „Cu cât ne vom pune mai bine în valoare comunităţile din statele din jurul României, cu atât relaţiile noastre cu aceste ţări vor fi mai solide.

Sigur, ştiu foarte bine şi reacţii din state unde, nefiind încă democraţia chiar la ea acasă, autorităţile centrale se uită cu suspiciune la atenţia pe care o dăm minorităţii româneşti, nu vreau să nominalizez o ţară aici, pentru că…, dar ştim foarte bine despre ce vorbim.
Va trebui cu tact, cu explicare către autorităţile centrale din statul respectiv, să ne continuăm contactele cu românii din afara frontierelor, cu aceste comunităţi tradiţionale”, a precizat Băsescu.

Şeful statului a menţionat că sunt comunităţi tradiţionale de români în afara frontierelor care nu au putut să îşi mai menţină limbă, nu au putut să mai înveţe limba maternă, nu au mai avut acces la cărţi în limba română.
„Am avut surpriza, şi se cunoaşte în centrală, să constatăm la un stat vecin îngrijorarea că este o acţiune subversivă a României sprijinirea sau contactul cu comunităţile de români. Or, asta mi-a tras mie semnalul că nu este un efort de explicare al diplomaţiei româneşti către autorităţile centrale. Fraţilor, nu avem nimic, nu este o acţiune subversivă, este una deschisă, în acord cu standardele europene”, a subliniat Traian Băsescu.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News