Traian Băsescu, nemulţumit de absorbţia fondurilor europene, mai ales în sectorul transporturilor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi (21 ianuarie 2010), în debutul discuţiei cu o delegaţie a Băncii Europene de Investiţii, condusă de Matthias Kollatz-Ahnen, vicepreşedinte BEI, că nu este foarte satisfăcut în ce priveşte capacitatea României de a absorbi fondurile europene, mai ales în sectorul transporturilor.

„După cum văd, deja aţi avut o reacţie extrem de pozitivă faţă de ceea ce am discutat în cadrul ultimei vizite pe care aţi făcut-o la Bucureşti în ce priveşte asistenţa tehnică”, a spus Traian Băsescu, la începutul întrevederii.
„BEI oferă sprijin României pentru a implementa proiecte, atât în vederea accesării fondurilor structurale, cât şi a altora. Credem că mai ales sectorul transporturilor este cel în care o accelerare ar fi binevenită”, a spus vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii.

„Aici avem o problemă uriaşă, probabil aţi văzut deja bugetul pe anul acesta. (…) Este încă pe biroul meu, la promulgare dar încă mă uit la cifre. Nu sunt foarte satisfăcut, sincer vorbind, exact în ce priveşte capacitatea noastră de a absorbi fondurile europene, mai ales în sectorul transporturilor, unde avem o lipsă de fonduri pentru a cumpăra pământ, pentru a ne îndeplini obligaţiile privind contribuţia naţională.

Aici trebuie să găsim o soluţie, chiar cu FMI”, a replicat Traian Băsescu. „Vom încerca să contribuim în măsură posibilităţilor la acest lucru. Dincolo de asistenţa tehnică, pe care aţi menţionat-o deja, domnule preşedinte, ceea ce putem face este să alocăm resursele într-o manieră cât mai eficientă, pentru a susţine capacitatea de absorbţie a României.

Citeste si:  Circa 780 de salariaţi de la CFR Călători vor fi disponibilizaţi de la 1 aprilie 2010

Acest lucru poate fi făcut în mai multe feluri, unele proiecte cu fonduri structurale sunt co-finanţate de buget, altele sunt bazate pe investiţii private, altele sunt realizate de către autorităţile locale… Suntem pregătiţi pentru discuţii bi sau trilaterale cu reprezentanţi ai Guvernului, ai diferitelor ministere”, a mai afirmat Matthias Kollatz-Ahnen.

Ford va putea produce la Craiova circa 250.000 de autoturisme anual, peste 18 luni, după ce, joi, a fost semnat un acord de garantare de către Guvernul României a unui împrumut de 400 de milioane euro, contractat de Ford de la Banca Europeană de Investiţii.
Comisia Europeană a autorizat, în luna noiembrie a anului trecut, proiectul de acordare a unei garanţii de stat de către România, pentru a permite societăţii Ford România S.A. să obţină un împrumut de la BEI. Împrumutul va cofinanţa proiectul de dezvoltare a unui motor cu emisii reduse de dioxid de carbon şi producţia ulterioară de vehicule la uzina Ford din Craiova.

Citeste si:  Gorj: Profesorul care a fost implicat într-un caz de viol, dat afară din învățământ
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner