Traian Băsescu, nemulţumit de activitatea unor foşti miniştri ai Cabinetului Boc

Preşedintele Traian Băsescu a criticat vineri (3 septembrie 2010) după depunerea jurământului de către noii miniştri ai Guvernului, unele măsuri luate de foştii membri ai Cabinetului, fiind vizaţi Sebastian Vlădescu şi Mihai Şeitan.

Una dintre critici a vizat acordarea unor stimulente financiare, luna trecută, la Ministerul de Finanţe şi Ministerul Muncii. „S-a mers pe ideea reducerii veniturilor salariaţilor bugetari cu 25%. În aceste condiţii mi-a fost foarte greu să înţeleg sau să accept ceea ce s-a întâmplat luna trecută:
plata stimulentelor pentru cei din Ministerul de Finanţe şi pentru cei din Ministerul Muncii. Ca şi cum Finanţele realizaseră veniturile în bugetul de stat, iar Ministerul Muncii eliminase munca la negru”, a spus şeful statului.

Traian Băsescu a precizat că i se pare inadmisibil ca anumite sectoare să îşi prezerve drepturi, favoruri care nu se justifică. El a cerut celor doi miniştri care au preluat portofoliile de la aceste ministere să nu repete o astfel de eroarea de „sfidare a opiniei publice”.
„Vă rog să mă credeţi că mi s-a părut penibil că în aceste condiţii demnitarii statului îşi donează integral salariile, iar cele două ministere acordă stimulente pentru brava activitate de nerealizare a veniturilor şi de înflorire a muncii la negru.

Este o atenţionare pe care o fac către toţi membrii Cabinetului şi ea pleacă de la ideea că nu putem cere solidaritate românilor atâta timp cât noi protejăm anumite categorii de salariaţi bugetari”, a precizat Traian Băsescu. El a adăugat că în aceste condiţii nici bugetarii nu ar găsi motive pentru a fi solidari cu măsurile de austeritate.
Preşedintele Traian Băsescu a criticat, totodată, faptul că zeci de mii de oameni au fost nevoiţi să aştepte la ghişee, pentru a-şi achita dările către stat, în condiţiile în care există infrastructuri sectoriale de transmisie a datelor, dar acestea nu funcţionează unitar şi, în opinia sa, sunt prost utilizate.

„Aş vrea să plec tot de la o întâmplare de curând, când zeci de mii de oameni au fost trimişi în mod ridicol la ghişee, să îşi plătească dările către stat, şi să îl atenţionez pe noul ministru al Comunicaţiilor că există o hotărâre a CSAT care obligă la unificarea infrastructurilor de transmisie baze de date, până la sfârşitul anului”, a mai precizat Traian Băsescu.

Preşedintele a cerut să devină o prioritate unificarea infrastructurilor de transmisie de date, create pe bani foarte mulţi, dar care în acest moment sunt utilizate prost, sub capacitatea lor. „Transporturile au propriul lor sistem de comunicaţii, Electrica are propriul ei sistem de comunicaţie, Educaţia are propriul ei sistem de comunicaţii, iar accesul populaţiei este minimal la aceste sisteme”, a precizat şeful statului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata