Traian Băsescu: Republica Moldova nu se va putea integra în UE fără soluţionarea conflictului transnistrean

Republica Moldova nu va putea adera la Uniunea Europeană până nu va soluționa conflictul transnistrean, a declarat joi președintele Traian Băsescu, în cadrul unui interviu live pentru Unimedia.

El a sugerat că cea mai bună soluție pentru securitatea Republicii Moldova ar fi aderarea la NATO.

Întrebat dacă Republica Moldova se va putea integra în UE cu un conflict înghețat, Traian Băsescu a arătat că Uniunea Europeană are deja precedentul Ciprului și nu va mai permite să importe conflicte pe teritoriul său. ‘Vă dau un răspuns cinstit și foarte ferm — exclus. Se poate negocia, se poate orice, numai nu se poate intra în UE cu un conflict înghețat pe propriul teritoriu’, a afirmat Băsescu.

În acest context, el a reiterat necesitatea ca Rusia să îndeplinească angajamentele asumate în 1999 de a retrage armamentul și militarii de pe teritoriul Republicii Moldova. Totodată, el s-a pronunțat pentru modificarea formatului de negocieri ‘5+2’ care să fie ‘mult mai suplu’. Potrivit șefului statului român, acesta ar fi trebuit să fie compus din UE, SUA, Rusia și Republica Moldova, adică fără Ucraina, OSCE și Tiraspol. ‘Îl văd mult mai suplu — Rusia, UE, SUA și Chișinăul ca parte afectată. Tiraspolul nu are ce căuta pentru că nu este o reprezentanță legitimă a cuiva’, a declarat Traian Băsescu.

Totodată, el s-a pronunțat în favoarea unor negocieri mai ample între Chișinău și Moscova în această privință. ‘Este clar că una dintre chei este la Moscova. Or, cu Moscova trebuie discutat foarte serios. Aș pune mai mult accent pe negocierea dintre Chișinău și Moscova decât pe formatul ‘5+2’ ‘, potrivit președintelui român.

Traian Băsescu a sugerat că Republica Moldova ar trebui să examineze posibilitatea de a renunța la statutul de neutralitate. ‘Republica Moldova și-a declarat neutralitatea, dar ca să fii neutru trebuie să te ia în seamă și ceilalți și să-ți garanteze integritatea teritorială. Dar Republica Moldova s-a declarat stat neutru, dar are un conflict pe propriul teritoriu’, a spus Băsescu, susținând că ‘trebuie o opțiune mai fermă a politicienilor de la Chișinău’ în această privință.

Șeful statului român a precizat că țara sa nu se poate implica în niciun conflict din regiune decât dacă un stat membru NATO ar fi atacat. ‘Avem niște reguli, iar regulile sunt că intrăm în război pentru un partener din NATO. Atunci România nu va avea nicio ezitare să intervină militar pentru apărarea unei țări membre NATO care a fost atacată. De aceea este important ca Republica Moldova să aibă o opțiune fermă pentru propria securitate’, a subliniat Traian Băsescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata