Traian Băsescu şi soţia sa au solicitat cetăţenia Republicii Moldova

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu şi soţia sa, Maria, au solicitat cetăţenia Republicii Moldova şi au depus la 8 martie o cerere în acest sens la preşedinţia de la Chişinău, relatează vineri portalul Moldova.org şi Radio Chişinău.

În prezent, cererea lor se află în etapa de avizare, urmând ca apoi să fie examinată de către şeful statului moldovean, Nicolae Timofti.

Deşi termenul legal este de un an, solicitarea fostului preşedinte român ar putea fi examinată în regim prioritar, fiind vorba de o persoană cu statut special, a precizat pentru Radio Chişinău, Ana Samson, consultant principal pentru relaţii publice al preşedinţiei moldovene.

Traian Băsescu declara încă în iulie 2013 — după o vizită în Republica Moldova — că după ce îşi va termina mandatul de preşedinte al României va cere, „poate”, cetăţenia moldoveană în semn de respect şi dragoste pentru Republica Moldova şi oamenii ei.

O săptămână mai târziu, Traian Băsescu spunea că este decis „categoric” să ceară cetăţenia Republicii Moldova, menţionând că şi-ar dori ca românii să trăiască într-o singură ţară. „Dacă acum nu putem avea cetăţenie română pe ambele maluri ale Prutului, măcar să le am pe amândouă”, a spus el.

În aprilie 2015, Traian Băsescu şi-a reiterat dorinţa de a deveni cetăţean al Republicii Moldova, doar că atunci situaţia politică din Moldova nu era favorabilă unui astfel de demers, scrie Moldova.org. Totuşi, preşedintele moldovean Nicolae Timofti a spus atunci că nu sunt probleme. „Având în vedere că dumneavoastră aţi oferit multor cetăţeni moldoveni cetăţenia română, cred că nu este o problemă ca noi să vă acordăm cetăţenia Republicii Moldova”, a afirmat la acea vreme Nicolae Timofti.

Tot în aprilie 2015, Băsescu a fost decorat de preşedintele Nicolae Timofti cu ordinul „Ștefan cel Mare”, decoraţia militară supremă a Republicii Moldova.

Distincţia i-a fost acordată „în semn de profundă gratitudine pentru contribuţia sa deosebită la promovarea stabilităţii, securităţii şi democraţiei în regiune şi pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova în procesul de formare a cadrelor din domeniile apărării, securităţii şi asigurării ordinii publice”, potrivit preşedinţiei de la Chişinău. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata