Traian Băsescu vrea ca scrisoarea către FMI să plece în termenii în care a fost negociată

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, 25 mai, în urma consultărilor cu parlamentarii partidelor politice care susţin arcul guvernamental, că şi-ar dori ca scrisoarea către FMI să plece ”în exact termenii în care a fost negociată”.

„Opţiunea mea, plecând de la responsabilitatea pe care o am, de a face uneori lucruri pe care nu aş dori să le fac, dar ele trebuie făcute, este să insist ca scrisoarea către Fond să plece în exact termenii în care a fost negociată, având convingerea că decât mărirea de taxe, este mult mai bună această soluţie, în care facem controlat reducerile de venituri, fie că discutăm de salarii, fie că discutăm de pensii sau ajutoare sociale.

Le facem controlat, având certitudinea finanţării a ceea ce am stabilit că putem plăti”, a spus preşedintele.

Traian Băsescu a precizat că fără măsuri de raţionalizare a cheltuielilor cu aparatul bugetar şi a cheltuielilor sociale, deficitul bugetului de stat pe acest an ar fi minim 9,1% din PIB

Decizia a fost să începem restructurarea propriilor noastre cheltuieli, cu zone în care avem exagerări (…) Acest lucru ne permite un deficit de 6,8%, în loc de 9,1%, ceea ce înseamnă aproape 8,8 miliarde de euro deficit”, a afirmat el.

Preşedintele a mai spus că un deficit bugetar de 6,8% implică împrumuturi de pe piaţa liberă, în afara banilor primiţi în acest an de la UE şi FMI.

Situaţia în care România a ajuns nu este extrem de dificilă sau fără ieşire, şi nici exclusiv rezultatul unei guvernări de patru luni, a spus preşedintele.

„Ştiu că se fac eforturi formidabile de decredibilizare, uitându-se că la momentul la care Guvernul vroia să ia decizii pentru reducerea cheltuielilor bugetare au fost partide care au hotărât să nu avem Guvern„, a afirmat el.

Preşedintele a apreciat că în cazul în care s-ar opta exclusiv pentru creşterea fiscalităţii, în martie 2011 România ar trebui să angajeze un nou împrumut, care ar putea fi cuprins între 27-30 de miliarde de euro, pentru a susţine deficitul bugetului de stat.

El a mai spus că angajarea unui nou împrumut, fără restructurarea cheltuielilor bugetare, ar fi dus până în 2013 la o datorie publică de 67% din PIB.

Băsescu a subliniat că indiferent de costul politic pe care îl presupune acest lucru, are datoria de a prezenta românilor situaţia reală şi de a susţine soluţii corecte.

Preşedintele a mai spus că mulţi bani din buget sunt alocaţi consumului, în condiţiile în care prea puţini sunt orientaţi către investiţii. El a apreciat că au existat multe creşteri de salarii, ajutoare sociale nejustificate sau dublări de pensii, considerând că „cel mai mare derapaj” s-a înregistrat în perioada 2007-2008.

„V-aş aduce aminte că şi la adoptarea în Parlament a legii pensiilor (…) am spus că nu are acoperire noua lege. Şi v-aş aduce aminte că în timpul campaniei electorale am spus că fondul de pensii este în colaps.

Aş mai aduce aminte amatorilor de minciună că tot timpul, în campanie, am vorbit de nevoia de restructurare a cheltuielilor bugetare şi aparatului de stat”, a spus Băsescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata