Trebuie să ne aşteptăm tot mai des la precipitaţii de 50 de litri/metrul pătrat într-o oră

Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, a declarat, duminica, la un post de televiziune, ca autoritatile din România trebuie sa se astepte din ce in ce mai des la ploi cu intensitati de 50 de litri pe metrul patrat intr-o ora.

„Trebuie sa ne asteptam din ce in ce mai des la astfel de momente, din pacate. Cred ca trebuie sa ne asteptam la intensitati de precipitatii de 50 de litri/metrul patrat intr-o ora”, a spus Sandu.

Întrebat daca manifestarile meteo din ultimele doua zile au fost diferite, Ion Sandu a explicat ca este vorba despre durata lor, fiind vorba despre ploi cu intensitati de 12 litri pe metrul patrat, dar care au durat trei ore.

Urmare a precipitatiilor abundente din ultimele 24 de ore, aproape 600 de gospodarii, subsoluri de blocuri si institutii publice din 12 judete si din Capitala au fost inundate, conform unui bilant provizoriu al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

Meteorologii au emis o avertizare Cod galben de ploi si furtuni, pentru 35 de judete, valabila in intervalul 11 iulie, ora 12,00 – 12 iulie, ora 21,00.

În acest interval, gradul de instabilitate atmosferica este accentuat in sudul, centrul si estul tarii si s-au produs averse, descarcari electrice si intensificari de vânt cu aspect de vijelie si, izolat, conditii de grindina.

De asemenea, hidrologii au anuntat scurgeri importante pe versanti, torenti, pâraie si formarea de viituri rapide cu efect de inundatii locale si cresteri de niveluri si debite pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Viseu, Iza, Timis, Caras, Nera, Cerna, Drincea, Desnatui, Jiu, Olt, Arges, Ialomita, Siret si Prut, aferente judetelor Maramures, Bistrita Nasaud, Caras Severin, Mehedinti, Gorj, Dolj, Sibiu, Vâlcea, Brasov, Arges, Dâmbovita, Prahova, Buzau, Covasna, Vrancea, Galati, Harghita, Bacau, Vaslui, Iasi, Neamt, Suceava si Botosani.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata