Trecerea la televiziunea digitală, amânată de Guvern pentru 2015

Guvernul a decis să amâne cu trei ani, până la 1 ianuarie 2015, data încetării transmisiei analogice de televiziune, decizie justificată prin scutirea cetăţenilor de a-şi achiziţiona noi echipamente în perioadă de criză şi asigurarea unui termen rezonabil de adaptare pentru operatori. Ceea ce nu iau însă în considerare autorităţile este faptul că, până acum, şapte companii au cumpărat deja caietele de sarcini pentru primele două licenţe de multiplexuri digitale. În plus, Autoritatea care va acorda licenţele a aflat din presă despre această amânare, scrie Adevărul.ro.

Decizia de amânare a fost luată în şedinţa de miercuri a Guvernului, printr-o hotărâre care a modificat Strategia privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală, aprobată în 2009.

Şi totuşi..sunt companii care au cumpărat deja caietele de sarcini

În nota de fundamentare se precizează că amânarea termenului de realizare a tranziţiei serviciile de televiziune în format digital atrage după sine necesitatea abrogării HG 464/2010, act normativ în baza cărui Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a demarat procedurile de atribuire a două licenţe de TV digitală (multiplexe).

Potrivit datelor ANCOM, societăţile RCS&RDS, Romtelecom, TDF SAS, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR), Media Sat, Österreichische Rundfunksender GmbH&Co KG şi General Satellite Sofia au achiţionat caietul de sarcini pentru licitaţie.

Ministerul Comunicaţiilor inteţiona să aloce Radiocom fără licitaţie una dintre licenţe, pentru suma de un milion de euro. Proiectul Comunicaţiilor a fost respins de Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Cum justifică Guvernul amânarea?

Taxa de licenţă va fi de 2,5 milioane de euro dacă vor fi subvenţionate cel mult 10.000 echipamente de recepţie. Astfel, cu cât câștigătorul va subvenționa mai multe terminale, cu atât taxa va scădea.

Taxa va fi de 2,25 milioane de euro pentru 10.001-20.000 terminale, 2 milioane de euro – 20.001-30.000 terminale, 1,75 milioane de euro – 30.001-40.000 terminale, 1,5 milioane de euro – 40.001-50.000 terminale, 1,25 milioane de euro – 50.001-60.000 terminale şi un milion de euro pentru mai mult de 60.000 terminale.

Guvernul spune, în noua hotărâre, că trebuie să „asigure un termen rezonabil în care operatorii economici, producători şi vânzători de echipamente tehnologice vizate, să îşi adapteze conduita la noile cerinţe”.

În aprilie, unul dintre reprezentanţii operatorilor de cablu spunea că trecerea de la televiziunea analogică la cea digitală trebuie făcută ţinându-se cont de veniturile mici ale utilizatorilor.

„La fel ca în Ungaria, avem foarte mulţi clienţi care primesc semnal analogic şi care au nevoie doar de un televizor, însă,pentru televiziunea digitală aceeaşi familie are nevoie de un abonament şi de un receiver pentru fiecare aparat”, arată Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al RCS&RDS.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata