Trei intelectuali au iniţiat o petiţie pentru salvarea hotelului Concordia, locul în care a fost ales domnitor Cuza

Academicianul Răzvan Theodorescu, publicistul şi scriitorul Stelian Tănase şi prof. univ. dr. Alexandru Radu, politolog, au iniţiat şi lansat duminică, 24 ianuarie, o petiţie adresată ministrului Culturii şi Primarului Capitalei vizând ‘salvarea hotelului Concordia din Bucureşti, locul în care a fost ales domnitor Alexandru Ioan Cuza în urmă cu 157 de ani”.

‘Ne-am gândit că o formă de a promova această iniţiativă şi de a atrage atenţia asupra unei uitări poate fi aceea de a sublinia contradicţia dintre festivismul manifestărilor de la Iaşi şi dezinteresul politicienilor faţa de locul istoric în care s-a născut, practic, statul român: clădirea hotelului Concordia, astăzi în ruină”, a declarat duminică seara,  profesorul univ. dr. Alexandru Radu.

Alexandru Radu a precizat că ‘există tradiţia, greşită din perspectivă istorică, ca politicienii noştri să se adune la Iaşi pe 24 ianuarie pentru a sărbători Unirea din 1859, dar din punct de vedere istoric cea de a doua alegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cea care semnifică, practic, unirea Munteniei cu Moldova şi deci naşterea statului român modern, a avut loc pe 24 ianuarie 1859, iar evenimentul nu s-a petrecut la Iaşi, ci la Bucureşti”.

‘Cuza fusese ales domn al Moldovei pe 5 ianuarie 1859, la Iaşi, pentru a fi ales şi domn al Munteniei, pe 24 ianuarie 1859, la Bucureşti, dubla sa alegere s-a produs şi s-a consemnat în localul hotelului Concordia”, a precizat Alexandru Radu.

El a spus că semnatarii petiţiei ‘Salvaţi hotelul Concordia nu reproşează politicienilor că merg la Iaşi pentru a-l omagia pe Cuza şi a juca hora Unirii, ci faptul că ‘au uitat cu desăvârşire de existenţa clădirii hotelului Concordia, astăzi ajuns o ruină”.

Semnatarii petiţiei consideră că ‘imobilul cu avere istorică „încorporată” mai poate fi salvat”.

‘Desigur ca mi-aş fi dorit ca domniile lor să se adune în faţa acestei clădiri din Bucureşti, de pe strada Smârdan nr. 39, pentru a sărbători Unirea. Dar îmi doresc şi mai mult ca, dansând Hora Unirii la Iaşi, să-şi fi amintit de existenţa acestei clădiri simbol pentru istoria noastră şi, odată reîntorşi în Bucureşti, să decidă restaurarea şi reintroducerea hotelului Concordia în circuitul public”, a concluzionat Alexandru Radu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto; historia.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata