Trei medici din Caraş-Severin, trimişi în judecată pentru că au luat mită de la peste 300 de pacienţi

Trei medici din Caraș-Severin, printre care se află și Sebastian Telbis, șeful Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraș-Severin, au fost trimiși în judecată pentru că au luat mită de la peste 300 de pacienți, cărora le-au eliberat ilegal decizii de pensionare pentru grad de invaliditate.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, Sebastian Telbis este acuzat de săvârșirea a 291 infracțiuni de luare de mită; Ioan Dorel Ungur de 8 infracțiuni de luare de mită, iar Octavian Ioan Cenda de 4 infracțiuni de luare de mită.

De remarcat faptul că procurorii solicită instanței confiscarea extinsă de la Sebastian Telbis a unor sume de bani și imobile în valoare de aproximativ 1 milion de euro.

Anchetatorii susțin că Sebastian Telbis (medic expert al asigurărilor sociale, angajat al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraș-Severin), Ioan Dorel Ungur (medic al Biroului de Expertiză Medicală și Recuperarea Capacității de Muncă din cadrul Casei Județene de Pensii Caraș Severin, zona Caransebeș) și Octavian Cenda (medic expert al asigurărilor sociale, angajat al Biroului de Expertiză Medicală și Recuperarea Capacității de Muncă din cadrul Casei Județene de Pensii Caraș Severin, zona Oravița-Moldova Nouă-Bozovici) au primit sume de bani și alte foloase materiale de la diverși pacienți, care s-au prezentat la cabinete pentru expertizarea capacității de muncă, în vederea obținerii sau, după caz, prelungirii deciziei de pensionare pentru grad de invaliditate, pentru a le elibera decizii medicale privind pierderea sau diminuarea capacității de muncă, respectiv de atestare oficială a gradului de invaliditate și a drepturilor de asigurări sociale ce decurg din această încadrare, activități specifice atribuțiilor de serviciu ale acestora.

Parchetul mai arată că darea de bani sau alte bunuri medicilor de către unii pacienți a fost urmarea temerii, alimentată de discuțiile purtate de pacienți pe holurile instituției, că medicii pretind bani pentru eliberarea/prelungirea deciziilor de pensionare pentru caz de boală, în caz contrar pacientul fiind trimis pentru investigații medicale suplimentare, costisitoare, putându-se ajunge la pierderea dreptului la pensie.

Astfel, s-a creat o obișnuință în a da bani medicilor, deciziile fiind semnate înainte ca pacienții să intre în cabinet, aceștia din urmă venind pregătiți să-i remunereze pe medici.

În ceea ce îl privește Sebastian Telbis, în urma perchezițiilor efectuate la domiciliul său, precum și la cabinetele medicale unde își desfășura activitatea, au fost identificate și ridicate sume de bani în lei și valută (107.915 euro, 480 lire sterline, 4.120 USD și 52.644 lei), sume ce au fost indisponibilizate.

Totodată, au fost identificate 2 carnete cec emise de o bancă din Austria, având solduri de 137.178 euro, respectiv 41.041 euro.

Având în vedere sumele mari de bani care au fost găsite și ridicate de la Sebastian Telbis, precum și numărul imobilelor, proprietatea sa și a rudelor sale, pe care nu le poate justifica, precum și faptul că nu a făcut dovada că ar fi realizat venituri și din alte activități licite, în cauză s-a apreciat că sunt aplicabile dispozițiile legii privind confiscarea extinsă și asupra celorlalte sume de bani (aproximativ 300.000 euro) și imobile indisponibilizate (bunurile imobile au fost evaluate conform prețului de piață, constatându-se că cele 8 apartamente și case au o valoare de 490.000 euro, cele 8 terenuri o valoare de 165.000 euro, iar cele 4 garaje o valoare de 25.000 euro, deci o valoare totală de aproximativ 685.000 euro).

S-a constatat, astfel, că valoarea bunurilor dobândite de către medic, într-o perioadă de 5 ani înainte de săvârșirea infracțiunilor, depășește în mod vădit veniturile obținute de acesta în mod licit.

Ca atare, procurorii au instituit măsura confiscării extinse asupra bunurilor mobile și imobile ale medicului Sebastian Telbis în valoare totală de aproximativ 1.000.000 euro.

De asemenea, a mai fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului și asupra sumelor de 1.490 euro și 2.925 lei ridicate în urma efectuării percheziției domiciliare efectuate la locuința lui Ioan Ungur, precum și a sumelor de 200 de euro și 800 de lei ridicate cu prilejul percheziției efectuate la cabinetul medical al lui Octavian Cenda.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Arad. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata