Trei pachete de măsuri pentru dezvoltarea procesului de digitalizare

Foto: Cronicaeuropeana.ro

Asociaţia Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), a propus trei pachete de măsuri ce vizează digitalizarea României, documentul fiind transmis autorităţilor, la solicitarea Guvernului României.

Este vorba despre Pachetul Digitalizare Naţională, Pachetul Accelerare a Digitalizării şi Pachetul de Ajutor de Stat pentru Digitalizare.

-În privinţa Pachetului de Digitalizare Naţională, acesta presupune un set de măsuri menite să ajute România să recupereze din handicapul enorm în ceea ce priveşte digitalizarea şi poate crea un mediu propice dezvoltării companiilor de software specializate.

Cadrul legislativ trebuie rapid actualizat, astfel încât să permită şi să încurajeze adoptarea rapidă a tehnologiilor cloud, care au un potenţial foarte mare de accelerare a procesului de digitalizare.

De asemenea, Guvernul trebuie să instituie obligativitatea ca toate instituţiile să expună interfeţele de programare ale aplicaţiilor folosite, pentru a se putea interconecta diversele aplicaţii publice, care astăzi funcţionează izolat.

„Un alt pas important în procesul de digitalizare naţională îl reprezintă implementarea sistemului de identitate digitală pentru persoanele fizice şi juridice Single Sign On (SSO). Sistemul trebuie implementat folosind standarde deschise de securitate, astfel încât să poată fi integrat uşor cu orice alte aplicaţii şi trebuie să fie deschis atât instituţiilor publice cât şi organizaţiilor private”, susţin reprezentanţii ANIS.

-Pachetul de Accelerare a Digitalizării vizează sprijinirea producătorilor de software specializat în digitalizarea şi automatizarea proceselor de afaceri, fie că este vorba despre procese de afaceri din firmele private sau din instituţiile de stat.

Obiectivul acestui pachet, in viziunea patronatelor din industria de software şi servicii, este obţinerea de rezultate mai repede de 12 luni, prin accelerarea produselor software deja existente în piaţă sau sprijinirea de noi investiţii ce ar putea să dea rezultate pe termen scurt, cu aplicare atât în mediul privat cât şi cel de stat.

Forma recomandată de ANIS pentru implementarea celui de-al doilea pachet constă în cofinanţarea nerambursabilă, în proporţie de maxim 80% a proiectelor eligibile şi un maxim de 100.000 de euro/proiect, maximum cinci proiecte/producător de software specializat.

-Pachetul de Ajutor de Stat pentru Digitalizare este destinat IMM-urilor şi companiilor de stat cărora doreşte să le ofere atât o minimă finanţare pentru a deschide apetitul pentru soluţiile de digitalizare, cât şi asistenţă în selecţia soluţiilor potrivite.

Organizarea mecanismului poate fi realizată în mai puţin de trei luni, iar implementarea efectivă în următoarele 3 – 6 luni. Obiectivul acestui pachet este deschiderea discuţiei despre digitalizare, către soluţii de tip SaaS, cu efecte practice pe termen foarte scurt.

Înfiinţată în anul 1998, ANIS reprezintă interesele companiilor IT româneşti şi sprijină dezvoltarea industriei locale de software şi servicii, creşterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât şi a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse.

În cadrul Asociaţiei sunt reunite atât companii mici, cât şi multinaţionale, firme cu capital românesc sau străin, cu sedii în toate marile centre IT din ţară, cu peste 38.000 de angajaţi.

Veniturile anuale cumulate ale membrilor ANIS depăşesc 2,5 miliarde de euro.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata