Tulcea: Pregătiri de evacuare, la Ceatalchioi

Populaţia din satul tulcean Ceatalchioi se pregăteşte de evacuare, încă peste 40 de gospodării fiind afectate de ape.

Conform unui comunicat de presă remis de Prefectura Tulcea, prin creşterea nivelului apei în incinta Sireasa, o parte din satul Ceatalchioi a fost inundată, 42 de gospodării fiind afectate de ape, două dintre acestea fiind complet distruse.

Construcţiile localităţii sunt apărate cu saci de pământ, iar populaţia gospodăriilor afectate se pregăteşte de evacuare.

Secretarul primăriei comunei Ceatalchioi, Ştefan Poh, a spus că oamenii înţeleg situaţia în care se află şi cooperează cu autorităţile.

Potrivit comunicatului emis joi de Prefectură, în localitatea Plauru, au mai fost inundate 27 de locuinţe, iar în localitatea Pătlăgeanca numărul caselor distruse a crescut cu cinci – patru din locuinţe sunt avariate, iar o alta este în pericol de prăbuşire.

Comuna Ceatalchioi, care cuprinde satele Sălceni, Pătlăgeanca, Plauru şi Ceatalchioi, a fost prima unitate administrativ-teritorială din judeţul Tulcea în care autorităţile au intervenit pentru consolidarea digurilor ce ar fi putut să fie afectate de cotele crescute ale Dunării, localităţile Sălceni şi Pătlăgeanca fiind cele mai expuse într-o primă fază.

Pentru prevenirea apariţiei unor probleme, la finele săptămânii trecute Comitetul local pentru situaţii de urgenţă a decis ruperea digului comunal.

Digul din comuna Ceatalchioi este una dintre cele mai sensibile lucrări de gen din Delta Dunării, în primăvara anului 2006 acesta cedând din cauza cotelor ridicate. Ulterior, autorităţile au alocat peste un milion de euro pentru refacerea zonei.

Chiar şi în aceste condiţii, atât în 2007, cât şi în 2008 sătenii din Pătlăgeanca au solicitat autorităţilor judeţului sprijin pentru consolidarea digurilor, în august 2008 prefectul de la acea vreme, Lucian Simion, declarând că valoarea totală a lucrărilor care trebuie efectuate la digurile din comuna Ceatalchioi este de peste 10 milioane de dolari.

În aprilie 2010, directorul filialei tulcene a Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, Constantin Lefter, a declarat în timpul unei conferinţe de presă că cel puţin opt localităţi din judeţul Tulcea pot fi afectate în cazul creşterii cotelor apelor Dunării, din cauză că nu s-au identificat resursele financiare necesare, printre aceste sate numărându-se Ilganii de Jos, Băltenii de Sus, Băltenii de Jos, Nufăru, de pe braţul Sfântu Gheorghe al Dunării, toate localităţile de pe braţul Sulina al Dunării, precum şi Plauru, de pe braţul Chilia al Dunării.

În aprilie 2006, la Ceatalchioi 32 de gospodării au fost inundate, iar 12 persoane au fost evacuate. La Pătlăgeanca, 70 de gospodării au fost inundate, iar 25 de persoane au fost evacuate. La Sălceni, 20 de gospodării au fost afectate. La Plauru, 30 de gospodării au fost inundate, iar 25 de persoane au fost evacuate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata