Turismul mondial a înregistrat pierderi de 320 de miliarde de dolari

320 de miliarde de dolari, sunt veniturile pierdute de turismul mondial, din cauza temerilor privind pandemia de coronavirus (COVID-19).S-au inregistrat aceste pierderi, numai în primele cinci luni din 2020, ceea ce ameninţă mijloacele de subzistenţă a milioane de oameni, se arată într-un raport publicat de Organizaţia Mondială a Turismului (UNWTO), transmit France 24 şi Xinhua.

Doar în perioada ianuarie-mai 2020, nivelul veniturilor pierdute de turismul mondial  „este de trei ori mai ridicat decât pierderile înregistrate în timpul crizei financiare globale din 2009”, anunţă agenţia ONU cu sediul la Madrid.

La nivel mondial, sosirile de turişti internaţionali au scăzut cu 300 de milioane (sau 56%), în primele cinci luni ale acestui an, după ce multe ţări au început să introducă măsuri de carantină precum şi restricţii de călătorie şi închideri de aeroporturi şi graniţe naţionale.

„Cele mai recente date arată clar importanţa reluării turismului cât mai curând posibil va fi sigur să realizăm asta. Scăderea dramatică a turismului internaţional ameninţă mijloacele de subzistenţă a milioane de oameni”, a avertizat secretarul general al Organizaţiei Mondiale a Turismului, Zurab Pololikashvili.

Cu toate că turismul îşi revine lent în unele destinaţii, UNWTO atrage atenţia că acest sector încă se confruntă cu riscuri majore, cum ar fi un al doilea val de infecţii, care ar putea duce, iar la noi restricţii de călătorie şi mai apoi la închideri ale graniţelor.

Organizaţia UNWTO apreciază că SUA şi China, ambele surse majore de turişti pe plan global, sunt în regim de staţionare”, organizaţie care în mai, estima pentru acest an, un declin al numărului de turişti internaţionali cuprins între 60% şi 80%, faţă de 2019, şi pierderi financiare între 910 miliarde şi 1.200 miliarde de dolari.

Din acest punct de vedere, sosirile de turişti internaţionali, anul trecut, au urcat cu 4%, la 1,5 miliarde, iar cele mai vizitate ţări fiind Franţa şi Spania.

In istoria turismului, ultima dată când s-a înregistrat o asemenea scădere din domeniul turismului global a fost în timpul crizei financiare globale din 2009.

Totuşi, UNWTO se aşteaptă la o redresare a turismului internaţional până în semestrul doi din 2021, deşi revenirea ar putea începe din prima parte a anului viitor, dacă pandemia de coronavirus COVID-19 este invinsă.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata