TVA de 24%, de joi (1 iulie 2010)

Noua Taxă pe Valoare Adăugată, de 24 la sută, intră în vigoare de la 1 iulie 2010, antrenând după sine o serie de scumpiri. Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, care prevede şi majorarea taxei pe valoarea adăugată de la 19 la sută la 24 la sută de la 1 iulie, a fost publicată luni (28 iunie 2010) în Monitorul Oficial.

Principalii distribuitori de carburanţi, Petrom şi Rompetrol, au anunţat deja majorări ale preţurilor de referinţă de peste cinci la sută, începând de joi, ora 00.00. Federaţia Agrostar consideră că majorarea Taxei pe Valoarea Adăugată la 24 la sută, pe lângă scumpirea produselor agroalimentare cu 5 – 7 la sută, anulează măsurile de combatere a evaziunii fiscale şi favorizează piaţa neagră.

Şi preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii şi preşedinte al Patronatului din Industria Alimentară Romalimenta, Sorin Minea a estimat că preţurile la produsele alimentare vor creşte cu peste cinci la sută, în urma majorării TVA. Reprezentantul patronatelor din industria alimentară susţine că firmele au două alternative: fie creşterea preţurilor, fie disponibilizarea personalului.

„Oricare ar fi preţul producătorului, preţul la raft va creşte, ca urmare a creşterii în lanţ a preţurilor la toate utilităţile. Îmi este frică de explozia producţiei la negru în detrimentul calităţii produsului şi, implicit, o creştere a muncii la negru şi a evaziunii fiscale în industria alimentară”, a precizat Sorin Minea.
Taxa pe valoare adăugată (TVA) va rămâne la cote reduse pentru o serie de produse, potrivit premierului Emil Boc. Acesta susţine că TVA nu se va majora, de la 1 iulie, în cazul construcţiilor de locuinţe sociale, medicamentor, ziarelor şi revistelor. În cazul construcţiilor, TVA va fi de 5 la sută, iar în cazul medicamentelor şi presei de 9 la sută.

Citește și
3 Comentarii
  1. oana spune

    trebuie aplicate aceste masuri si sa facem tot ce ne sta in putere sa nu pierdem transa de la FMI

  2. Vali spune

    Nu pot intelege cum pot guvernantii sa ignore cele mai elementare reguli care se respectau pana si pe vremea dictaturii coministe. Cum se pot aplica legi peste noapte? Au reusit sa creeze haos in economie cu nenorocita de lege a austeritatii si cu marirea TVA. Daca acest d-n Vladescu, sau cum l-o fi chemand, habar n-are de calculatoare (dupa cum singur a afirmat cu alta ocazie), macar sa aiba elementarul bun simt sa se abtina de la afirmatii de genul: „ce mare lucru sa schimbi doua cifre!” si sa-i intrebe pe cei care stiu. Dar atat bunul simt cat si priceperea se vede ca este un dar rar, cel putin in guvernarea portocalie. Din pacate, cel care stie cel mai putin, este comvins ca stie totul si cu cat este mai putin dotat de la natura cu materie cenusie cu atat aceasta convingere este mai puternica. Orice act normativ are un termen rezonabil de intrare in vigoare, dar actualii diriguitori nu au notiunea de rezonabil.

  3. claif spune

    …da,oana ca transa o returnezi tu?!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata