Ucraina a ratificat un acord de împrumut în valoare de 610 milioane de euro convenit cu UE în 2013

Parlamentul Ucrainei (Rada Supremă) a ratificat marţi, 4 martie, un acord pentru a primi un împrumut în valoare de 610 milioane de euro de la Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Creditul a fost convenit în 2013 de către precedentul guvern de la Kiev, dar nu a fost ratificat niciodată de fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici.

Cu votul a 280 de deputaţi din cei 349 prezenţi în sala de şedinţe, Rada Supremă a aprobat legea pentru ratificarea memorandumului de înţelegere dintre Ucraina ca debitor şi Uniunea Europeană în calitate de creditor pentru oferirea de asistenţă financiară în valoare de până la 610 milioane de euro.

Asistenţa financiară ar urma să fie furnizată în patru tranşe de 100, 10, 250 şi respectiv 250 milioane de euro. Cea de a doua şi a treia tranşă pot fi transferate simultan. Între furnizarea primei, a doua şi a treia respectiv celei de a patra tranşe trebuie să treacă cel puţin trei luni. Perioada de rambursare a creditului nu poate fi mai mare de 15 ani.

Acest împrumut este o veritabilă gură de oxigen pentru Ucraina, ţară care se confruntă cu o scădere abruptă a rezervelor sale valutare şi un declin al monedei naţionale pe fondul tensiunilor politice.

De asemenea, o echipă de experţi de la Fondul Monetar Internaţional va începe marţi o vizită de lucru în Ucraina pentru a evalua situaţia economică şi a demara negocierile pentru un nou program de asistenţă financiară. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata