Ucraina nu este suficient de matura pentru UE

 
„Uniunea  Europeana  (UE) are  nevoie  de  o perioada  de consolidare si de aceea continuarea extinderii nu trebuie fortata”, a declarat cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel. La rândul sau, ministrul de externe al Marii Britanii, David Miliband, a spus ca, „in perspectiva, usile UE trebuie sa ramâna deschise pentru aderarea Islandei si Ucrainei”.
 
În opinia analistului rus Viktor Mironenko, aceste declaratii „demonstreaza ca Berlinul si Londra nu au o pozitie comuna privind extinderea UE”.
Potrivit lui Mironenko, directorul Centrului pentru studii ucrainene din cadrul Institutului Europei de la Moscova si redactor-sef al revistei „Europa Contemporana”, in declaratia sa Merkel a exprimat de fapt teza Uniunii Crestin-Democrate (CDU) pentru europarlamentarele din iunie 2009.
 
CDU considera ca majorarea numarului de membri ai UE de la 15 la 27 a necesitat deja mari eforturi, inclusiv financiare. De aceea, crestin-democratii germani propun ca in viitorul apropiat doar Croatia sa mai fie acceptata in UE. „Ceilalti potentiali candidati, inclusiv tarile balcanice, sunt sfatuiti sa nu se grabeasca sa adere la UE.
 
Pozitia rezervata a Germaniei in aceasta problema este sprijinita de Franta”, precizeaza Mironenko, intr-un interviu acordat cotidianului Strana.În cea ce priveste Ucraina, declaratia  lui Miliband nu inseamna ca tara ar trebui sa se pregateasca deja de azi sa devina membra a UE. „Deocamdata, Ucraina nu a indeplinit nici 20 la suta dintre prevederile necesare pentru aderarea la UE. Prin urmare, in cazul Ucrainei, aderarea la UE ar putea deveni realitate doar intr-o perspectiva extrem de indelungata”, declara analistul rus.
 
Totodata, nu trebuie exclusa situatia in care aprofundarea crizei politice si economice va duce la haos in Ucraina. „În acest caz, conducerea UE ar putea lua masuri de urgenta pentru salvarea statului ucrainean. Unele mari puteri din UE, mai ales Marea Britanie, ar putea declara ca Ucraina nu poate fi lasata in voia sortii”, considera Mironenko.
 
Totusi, analistul rus  exclude  o aderare  rapida  a  Ucrainei la  UE si, din acest motiv,  le recomanda autoritatilor de la Kiev sa -si intareasca relatiile de integrare cu Rusia si Belarus. „Nu trebuie uitat ca economia acestor trei tari din Comunitatea Statelor Independente (CSI) reprezinta cel putin 80 la suta din potentialul industrial al fostei URSS”, subliniaza in final Mironenko.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata