Ucraina și NATO au emis un angajament comun privind protecția drepturilor minorităților naționale

Sediul Comisiei Europene, in Bruxelles, 25 martie 2014. OCTAVIAN CARARE / MEDIAFAX FOTO

Kievul și NATO au transmis joi angajamentul colectiv pentru protejarea drepturilor minorităților naționale din Ucraina, după ce Ungaria a amenințat autoritățile ucrainene cu blocarea statutului de membru în cadrul orgaizației militare dacă acestea nu vor fi asigurate, relatează agenția Reuters.

Demersul făcut de reprezentanții celor două entități vine ca reacție la avertismentele transmise de Budapesta privind blocarea Ucrainei în cadrul NATO dacă aceasta nu va începe să asigure minorității maghiare dreptul de a se exprima în limba maternă.

Ungaria a salutat demersul colectiv al Ucrainei și al organizației NATO. Pe teritoriul statului ucrainean trăiesc aproximativ 150.000 de etnici maghiari; acestora li s-a îngrădit dreptul la educație în limba maternă, ca urmare a unei legi emise de Kiev în 2017.

Secretarul General al NAO, Jens Stoltenberg, a efectuat o vizită în Uraina, în semn de solidaritate militară, în aceeași săptămână în care președintele rus Vladimir Putin se afla în vizită în Ungaria.

Diplomații maghiari au blocat un proiect de declarație comună a Ucrainei și organizației Atlanticului de Nord întrucât nu prevedea, în mod explicit, protecția etnicilor unguri de pe teritoriul ucrainean.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata