Ucraina va majora preţul gazelor naturale cu 50%, începând din luna august

Pentru a putea beneficia de un nou acord de împrumut cu Fondul Monetar Internaţional, guvernul ucrainean a anunţat miercuri, 14 iulie, că, începând de luna viitoare, va adopta o măsură dureroasă de majorare a preţurilor la gaze naturale pentru consumatorii casnici, transmite Reuters.

Prim-ministrul ucrainean Mykola Azarov a declarat miercuri că această majorare cu 50 la sută, o măsură nepopulară destinată reducerii deficitului bugetar, este necesară pentru a obţine un nou acord de împrumut în valoare de 14,9 miliarde de dolari cu FMI.

‘Trebuie să spunem oamenilor adevărul. În aceste circumstanţe, nu am avut altă opţiune decât să cădem de acord cu FMI asupra sprijinului financiar‘, a spus Mykola Azarov, la o reuniune a cabinetului.

‘În cursul discuţiilor cu FMI, guvernul şi-a susţinut propria viziune cu privire la modul în care poate fi combătută criza. Însă, poziţia creditorului este întotdeauna mai puternică decât cea a unei ţări slăbite, care are nevoie de sprijin’, a adăugat premierul ucrainean.

Companiile de utilităţi din Ucraina au beneficiat de subvenţii masive care au permis menţinerea artificială a preţurilor la un nivel scăzut. Majorarea preţurilor va permite guvernului să reducă cheltuielile pentru aceste subvenţii, însă, va creşte nemulţumirea faţă de noua administraţie a preşedintelui Viktor Yanukovich.

Majorarea de preţuri vizează o cantitate de aproximativ 18 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, utilizată de consumatorii casnici. Este vorba de o porţiune semnificativă din consumul total de 47-50 miliarde metri cubi pe an al Ucrainei. Deocamdată, tarifele pentru serviciile centralizate de termoficare, care reprezintă o altă parte importantă din consumul anual de gaze naturale, nu au fost modificate.

Mykola Azarov a precizat că guvernul de la Kiev va extinde lista gospodăriilor sărace, care pot beneficia de alocaţii sociale prin care să poată compensa parţial noile facturi majorate la gaze naturale.

La începutul acestei luni, Ucraina a ajuns la un acord preliminar cu FMI pentru un nou acord de împrumut în valoare de 14,9 miliarde de dolari, destinat acoperirii deficitului bugetar. Actualul program de împrumut cu Fondul, în valoare de 16,4 miliarde de dolari, a fost convenit în toamna lui 2008, dar la finele lui 2009 a fost suspendat de FMI, după ce fosta conducere de la Kiev a refuzat să-şi respecte promisiunile în domeniul restricţiilor financiare. Ucraina a primit 10,6 miliarde dolari din acest program.

Pentru a beneficia de un nou acord de împrumut, Ucraina trebuie să reducă deficitul bugetar consolidat la 5,5 procente din produsul Intern Brut în acest an, de la 6,3 procente din PIB cât preconiza anterior. Parlamentul ucrainean a aprobat deja o serie de reduceri bugetare necesare pentru a aduce deficitul la nivelul cerut de FMI. Reducerile de cheltuieli publice vor afecta investiţiile în agricultură, finanţarea sistemului de pensii şi bugetul Ministerului Apărării.

Guvernul de la Kiev trebuie să prezinte o scrisoare de intenţie FMI, ceea ce ar trebui să conducă la aprobarea acordului de către boardul FMI astfel încât prima tranşă de credit să poată fi deblocată în luna august.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata