Ucraina vrea să importe urgent gaze naturale din Occident

35

Ucraina poartă discuții de urgență cu statele europene vecine cu privire la posibilitatea de a importa gaze naturale din Occident, a declarat, vineri, premierul ucrainean Arseni Iațeniuk, transmite Reuters.

Asigurarea aprovizionării cu gaze naturale a devenit o problemă urgentă pentru Ucraina după ce, în ultima săptămână, Moscova a majorat de două ori prețul gazelor naturale livrate Kievului, majorări care, potrivit lui Iațeniuk, au avut o motivație politică.

‘Purtăm discuții de urgență cu partenerii noștri europeni. O modalitate pentru a rezolva problema este să primim gaze naturale în sistem invers din țările UE‘, a spus Arseni Iațeniuk, precizând că principalele țări candidate pentru importuri sunt Slovacia, Ungaria și Polonia.

‘Din punct de vedere tehnic, ideea inversării fluxurilor de gaze nu pune probleme și sperăm ca partenerii noștri europeni să ia decizia corectă. Dacă vom primi gaze în sistem invers, prețul plătit va fi cu 150 de dolari pe mia de metri cubi mai mic decât cel plătit pentru gazul natural rusesc’, a apreciat Iațeniuk.

Dacă în luna decembrie 2013 Rusia a convenit să acorde Ucrainei un program de sprijin în valoare de 15 miliarde de dolari, precum și reducerea cu 33% (până la 268,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi) a prețului la gazele naturale livrate Kievului, în ultima săptămână, Rusia a majorat, în două reprize, prețul la gazele sale până la 485 dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Arseni Iațeniuk a calificat majorările de preț anunțate în ultimele zile drept ‘inacceptabile’ și a avertizat că Rusia ar putea să crească și mai mult presiunile asupra Ucrainei, prin limitarea livrărilor. Autoritățile de la Moscova au utilizat în mod frecvent energia ca o armă politică în relațiile cu statele vecine, iar consumatorii europeni se tem că Rusia ar putea întrerupe din nou livrările.

Ucraina depinde de grupul rus Gazprom pentru mai mult de jumătate din necesarul său de gaze naturale. Gazprom susține că factura neplătită de Ucraina pentru gazele rusești a ajuns la 2,2 miliarde de dolari. De asemenea, grupul rus a cerut Ucrainei să crească volumul de gaze din depozite, pentru ca fluxul spre consumatorii europeni să nu fie afectat.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei și jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus și Turcia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News