Udrea, deputaţilor: Când votaţi, să vă gândiţi că tot ceea ce se întâmplă constituie un precedent extrem de periculos

Deputatul Elena Udrea a declarat luni, 23 februarie, în plenul Camerei, că nu le solicită deputaților „clemență” sau „favoruri”, ci le cere să lase la o parte „stereotipurile și presiunile de orice fel”.

„Când veți pune, astăzi, bilele în urnă, vreau să vă gândiți că tot ceea ce se întâmplă constituie un precedent extrem de periculos. Doamnelor și domnilor, nu vă cer clemență și nici favoruri, nu vă cer nimic. Singurul lucru pe care, cred, că ar trebui să îl faceți este să gândiți dvs. înșivă, să lăsați la o parte stereotipurile și presiunile de orice fel, să răspundeți unei singure întrebări: Este, într-adevăr, spre binele României ce se întâmplă? Și apoi să votați cu conștiința împăcată că ați făcut ce trebuie pentru această țară și pentru democrație, atâta câtă mai există ea, astăzi, în România”, a spus Elena Udrea, de la tribuna Camerei Deputaților.

Ea a precizat că cererea de arestare în dosarul „Gala Bute” se bazează pe denunțuri.

„Ca să înțelegeți ce votați acum, aflați că inclusiv cererea de arestare de astăzi se bazează pe denunțuri, unul dintre ele chiar al prietenei mele, fosta șefă a Companiei Naționale de Investiții, care acuzată fiind de luare de mită a decis că poate rămâne în libertate dacă toarnă împotriva mea și a făcut-o, dar nu oricum, ci încercând să pună presiune pentru ca și alți oameni din dosar să facă același lucru, așa cum a arătat presa că s-a întâmplat. Pe baza acestor dovezi, normal ar fi fost ca DNA să renunțe la noua cerere de arest preventiv în ceea ce mă privește, dar uitați că nu s-a întâmplat”, a arătat Udrea.

Udrea a punctat că prin Codul de procedură penală și Codul penal se încurajează delațiunile și se alimentează forțări din partea procurorilor.

„Avem dovada felului în care se ajunge la a fi acuzat un om sau chiar la a fi arestat, poate că eu, ca și dvs, suntem ultimii care ar trebui să invocăm absurdul acestei situații, pentru că noi suntem cei care am creat aceste legi — Codul de procedură penală și Codul penal. Cele două încurajează delațiunile și alimentează forțări din partea procurorilor. Dacă eu pe denunțuri am putut să stau arestată preventiv o săptămână, același lucru poate să li se întâmple fiecăruia dintre dvs și oricărui român. De aceea, cred că noi avem obligația să corectăm aberații născute în aplicarea acestor coduri și care afectează însuși procesul de justiție”, a explicat Elena Udrea.

În opinia sa, dosarul „Gala Bute” reprezintă dovada cea mai clară că separarea puterilor în stat nu mai funcționează.

„O putere dorind să cenzureze activitatea altei puteri, cea Executivă, punând la îndoială calcul de oportunitate al unui Guvern. Practic, firul roșu al acuzațiilor este opinia procurorilor că această gală nu trebuia să aibă loc, iar încercarea permanentă a lor a fost de a demonstra că ministrul de atunci, adică eu, am dorit ca Bute să boxeze în România. Mi-am dorit alături de Guvernul de atunci, ca mulți dintre dvs, alături de milioane de români, dar vă întreb — este aceasta o vină pentru care ar trebui să fiu arestată?”, a întrebat deputatul.

Potrivit lui Udrea, consensul politic de atunci în ceea ce privește Gala Bute este acum pus la îndoială de către anchetatori.

„Premierul de astăzi și mulți dintre dvs ați fost prezenți la acel eveniment. În Parlament se făceau declarații politice și interpelări în care Guvernul era criticat că Bute nu poate boxa acasă, în țara lui. Deci, consensul politic de atunci asupra acestui eveniment este acum pus la îndoială de către anchetatori iar eu vă întreb dacă acest lucru este normal. (…) Reproșurile concrete care mi se aduc țin de activitatea departamentelor din minister, nu de activitatea ministrului. Nu există nimeni în această țară care să poată spune că eu, Elena Udrea, am cerut cuiva să procedeze altfel decât cere legea, permite legea„, a mai spus Udrea.

Deputatul Elena Udrea a comentat, luni, în plenul Camerei Deputaților, faptul că deputații au aprobat în urmă cu două săptămâni șase cereri de începere a urmării penale și arestare preventivă pe numele ei fără a ține cont că era „ținta unei acțiuni precise, în care secrete trebuiau păstrate prin folosirea cătușelor” împotriva sa.

„În urmă cu fix două săptămâni ați votat șase cereri împotriva mea, trei de începere a urmăririi penale, trei de arestare preventivă. Le-ați aprobat pe toate sub marota „noi nu ne opunem justiției”. Am fost de acord mereu și am spus-o și atunci în fața dumneavoastră că justiția trebuie să funcționeze în cazul tuturor, în cazul unui demnitar la fel ca în cazul unui simplu cetățean, dar pentru aceasta era suficient să dați aviz doar cererilor de urmărire penală, pentru ca ancheta să se poată derula și în ceea ce mă privește. Am vorbit atunci despre libertate, de stat de drept, justiție, dar și despre nevoia de a exercita transparent puterea de către cei aleși de popor, nu în mod ocult de către generali ai serviciilor secrete, teme definitorii pentru ceea ce înseamnă Parlamentul, instituția care garantează democrația în România. Nu a contat, cum nu a contat nici excepționalul situației în care m-am aflat, un deputat împotriva căruia s-au formulat nu mai puțin de trei cereri de arest preventiv în decurs de doar două ore într-o cauză în care zeci de persoane implicate erau în libertate sau nici măcar nu fusese chemate la audieri. Nu a contat că era evident că eram ținta unei acțiuni precise în care secrete trebuiau păstrate prin folosirea cătușelor împotriva mea”, a susținut Udrea în plenul Camerei Deputaților.

Ea a adăugat că celor mai mulți dintre deputați le-a fost teamă teama de cei cu care ea se luptă și care mâine ar putea să le facă și lor același lucru, dacă îndrăznesc să vorbească ori să se opună.

„Ați stat pănă la 1,00 noaptea și ați votat, în timp ce Parlamentul refuză să ia în discuție cauzele altor colegi, respinge solicitările procurorilor ori întârzie cu lunile publicarea hotărârilor de avizare a urmăririi penale ale altor colegi”, a menționat Udrea.

Plenul Camerei Deputaților a dezbatut și a votat, luni, noile cereri DNA pe numele Elenei Udrea, de încuviințare a urmăririi penale și de încuviințare a arestării preventive în dosarul Gala Bute. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata