UE analizează intenţia guvernului de la Budapesta de a limita salariile angajaţilor Băncii Ungariei

În urma avertismentelor Băncii Centrale Europene adresate Ungariei pentru limitarea salariilor angajaţilor Băncii Ungariei, Comisia Europeană va investiga această prevedere legislativă pentru a decide dacă este încalcată legislaţia comunitară, a anunţat luni, 2 august, ziarul ‘Népszabadság’, transmite Portfolio.hu.

BCE a avertizat că intenţia guvernului de la Budapesta de a limita salariile funcţionarilor Băncii Centrale a Ungariei ar putea fi socotită drept un atac la independenţa instituţiei.

Dacă Comisia Europeană stabileşte că noile prevederi legislative referitoare la angajaţii Băncii Ungariei încalcă legislaţia comunitară, ar putea cere Ungariei să remedieze această situaţie. Dacă cererea UE nu va fi luată în considerare de autorităţile de la Budapesta, UE poate apela la Curtea Europeană de Justiţie de la Luxemburg, dar un verdict ar putea fi dat în următorii doi ani.

Guvernul de la Budapesta este hotărât să scadă salariile funcţionarilor publici, inclusiv pe cele ale angajaţilor Băncii Centrale (MNB), a declarat, în data de 22 iunie a.c., Peter Szijjarto, purtător de cuvânt al premierului Viktor Orban.
„Este normal şi justificat să punem capăt acestei situaţii intolerabile, în care preşedintele băncii centrale câştigă mai mult decât preşedintele Rezervei Federale a SUA”, a declarat Szijjarto.

Directorii MNB câştigă între cinci şi opt milioane de forinţi pe luna (18.000-29.000 de euro), ca urmare a unei legislaţii adoptate sub prima guvernare a premierului Orban, între 1998 şi 2002.

„Respectând toate directivele ungare şi comunitare, vrem să plafonăm salariul persoanelor care lucrează în sectorul bugetar la două milioane de forinţi pe lună (7.200 de euro)”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Presedintele MNB, Andras Simor, a calificat proiectul guvernului ca periculos. „Independenţa băncii centrale este unul din stâlpii de rezistenţă ai economiei Ungariei”, a apreciat Simor.

În 6 iulie, Banca Centrală Europeană (BCE) a criticat şi decizia Guvernului României de a reduce cu 25 la sută salariile angajaţilor Băncii Naţionale a României.

BCE a avertizat că acţiunile Executivului încalcă tratatele Uniunii Europene, care permit autorităţilor monetare să opereze independent şi fără interferenţe politice.

BCE nu şi-a exprimat opinia referitoare la ideea generală a reducerii salariilor celor care se ocupă de politica monetară în ţările puternic afectate de criză şi nu a avut obiecţii la reducerea voluntară a remuneraţiei adoptată în ultimii ani de guvernatorii Băncii Centrale a Irlandei. Totuşi, punctul de vedere al BCE ar putea declanşa critici din cauza excluderii angajaţilor băncilor centrale de la programul de reducere a cheltuielilor publice.

Mervyn King, guvernatorul Băncii Angliei, a declarat că el nu vrea să primească salariul majorat în 2010 şi 2011 şi a refuzat o majorare salarială semnificativă când a fost numit pentru al doilea mandat, în 2008.

Jean-Claude Trichet, preşedintele BCE, a argumentat că restrângerile fiscale sunt esenţiale pentru restabilirea încrederii în economie şi creşterea economică. Dar el a apărat, de asemenea, principiul independenţei băncii centrale, de când a fost numit în funcţie, în 2003. Salariul lui Trichet a crescut cu 2,5 la sută în 2009.

BCE a apreciat că: ‘Principiul independenţei băncii centrale impune faptul că o terţă parte nu poate fi capabilă să exercite o influenţă directă sau indirectă’ asupra băncii centrale, iar procedura este ‘clar interzisă’ de tratatele UE.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata